4.5.16

Στο Αιγαίο οι Τούρκοι για έρευνα και διάσωση - Σε ετοιμότητα η Αθήνα


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η τουρκική άσκηση EFES 2016 (Έφεσος 2016) , που γίνεται κατά παράβαση του μνημονίου Παπούλια Γιλμάζ μέσα στο ορθόδοξο Πάσχα. Η προκλητικότητα των τελευταίων ημερών από την Τουρκία και η εμμονή της στην περιοχή των Οινουσσών έχει σημάνει συναγερμό στις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούν διακριτικά την εξέλιξη της άσκησης.

Η άσκηση ξεκίνησε το πρωί με τη συμμετοχή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και χωρίς τη συμμετοχή κάποιου πολεμικού πλοίου, κάτι που ενδεχομένως να δείχνει πρόθεση μη κλιμάκωσης. Ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Την άσκηση παρακολουθεί διακριτικά η Αθήνα μέσω του συστήματος επιτηρήσεως του ΠΝ. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τα πλοία που βρίσκονται σε περιπολία, καθώς και η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ που είναι ενταγμένη στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

Η άσκηση περιλαμβάνει δυο σκέλη: Το ένα σκέλος προβλέπει αποβατική ενέργεια στις τουρκικές ακτές, αλλά και άσκηση έρευνας και διάσωσης σε δυο περιοχές εντός του Αιγαίου που έχουν δεσμευτεί με ψευδο-NAVTEX

Μπορείτε να δείτε τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί για την άσκηση, στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr. Με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για έρευνα και διάσωση, με κόκκινο οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για διάφορες ημερομηνίες τον Μάιο και τον Ιούνιο για εκτέλεση πυρών και με πράσινο χρώμα αποτυπώνεται το ενεργό πεδίο Βολής Άνδρου, που έχει δεσμεύει η Ελλάδα για όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην τουρκική άσκηση θα λάβουν μέρος πάνω από 8.500 στρατιώτες και στελέχη.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη μεριμνήσει ώστε πλοία του, μεταξύ των οποίων και φρεγάτα να βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία του Αιγαίου και να παρακολουθούν την άσκηση ώστε να βγάλουν και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις.

Αναμένεται και πάλι πάντως έξαρση των τουρκικών προκλήσεων ιδιαίτερα των παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές μας, εκτίμησε χθες ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος, μιλώντας στο Onalert.gr. H Αθήνα έχει επιλέξει να τηρήσει ψυχραιμία και να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής δεν παίρνει καμία θέση.


http://www.onalert.gr/