Ελάφρυνση χρέους χωρίς όρους προκαταβολικά ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους δανειστές, αντιλαμβανόμενο το αδιέξοδο του ελληνικού εξωτερικού χρέους και αυτό σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκού Θεσμούς οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times στην πρώτη επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχε συντάξει το Ταμείο ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσες παραχωρήσεις στα νέα δάνειά της, μέσω μεγαλύτερων ημερομηνιών ωρίμανσης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια.
Μια τέτοια απόφαση θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να χορηγήσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Επίσης το ΔΝΤ πιέζει και για πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρόνου από τώρα έως το 2018.
Όμως, η πρόταση του ΔΝΤ αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από τους δανειστές όπως η πάγια θέση της Γερμανίας που είναι για σταθερό επιτόκιο 1,5% στα ελληνικά δάνεια από την ευρωζώνη.
Ένα τέτοιο μέτρο, που θα αντικαθιστούσε τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια της αγοράς «θα απαιτούσε μία δέσμευση των χωρών μελών να αποζημιώσουν τον ESM για τις απώλειες που σχετίζονται με τα σταθερά επιτόκια στα ελληνικά δάνεια», αναφέρει το ΔΝΤ, που παραδέχεται ότι ξεκάθαρα αυτό θα είναι σαφώς «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των κρατών μελών, από την άποψη των περιορισμών- πολιτικών και νομικών- για τέτοιες δεσμεύσεις εντός της νομισματικής ένωσης».
Χωρίς αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με το Ταμείο το ελληνικό χρέος, που σήμερα ισοδυναμεί με το 180% του ΑΕΠ, θα εκτοξευθεί στο 300% έως το 2060 γεγονός που θα το μετατρέψει σε μη διαχειρίσιμο θυμίζοντας η ελληνική Οικονομία τον Πίθο των Δαναΐδων.
Με άλλα λόγια θα ρίχνονται χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο με αποτέλεσμα αντί να βελτιώνεται η κατάσταση αυτή να επιδεινούται συνεχώς.
Το κόστος χρηματοδότησης- το ποσό που η Ελλάδα θα χρειάζεται για να εξυπηρετήσει το χρέος της- θα «πετάξει» στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060, τριπλάσιο από εκείνο που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η περίφημη βιωσιμότητα του χρέους και η οποία δε θα έρθει ποτέ. .
Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, δημοσιονομικοί και για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά μόνο τότε διαχωρίζοντας τη θέση του από οποιαδήποτε χρηματοδότηση.
Φυσικά η Γερμανία είναι αντίθετη με τέτοια προοπτική και το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη ενόψει την επικείμενης αξιολόγησης.
pronews