25.5.16

Αμερικανός στρατηγός αιφνιδιαστικά στην Άγκυρα! Γιατί πήγε;


Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Τούρκους να υποστηρίξουν ενεργά την συμμαχική επιχείρηση  των ΗΠΑ, των Κούρδων και της Σαουδικής Αραβίας. μαζί με τις λεγόμενες ”Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” να διώξουν το ”Ισλαμικό Κράτος” (ΙSIS)  από τη βόρεια Ράκα (Raqqa) της Συρίας, ο Αμερικανός στρατηγού Joseph Votel επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Αγκυρα

Η απροθυμία Τουρκίας να συνδράμει σε επιχειρήσεις κατά του ISIS στην περιοχή Ράκα που ξεκίνησαν δυναμικά με προσφορά από τις ΗΠΑ και μαχητικών αεροπλάνων ενώ και η Ρωσία από την πλευρά της έχει πει ότι θα βοηθήσει,έχει να κάνει με την συμμετοχή στην συμμαχική δύναμη της  Κουρδικής Συμμαχίας Προστασίας YPG, η οποία έχει αναδειχθεί  σε βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές της Συρίας.
 H Hurriyet  αναφέρει ότι ο διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) στρατηγός Joseph Votel πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στην Τουρκία.
 Της επίσκεψης – έκπληξης του στρατηγού Votel στην Τουρκία είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Κομπάνι όπου είχε συναντηθεί με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας και είχε συζητήσει για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν χώρα στην περιοχή  Ράκα  της Συρίας.
 Στην Τουρκία ο στρατηγός Votel συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ και οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του ISIS στην περιοχή Ράκα.
 Η εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έδωσε στον Αμερικανό στρατηγό το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να παράσχει χερσαία υποστήριξη για την επιχείρηση στην Ράκα , τονίζοντας παράλληλα ότι το κουρδικό PYD είναι (!) τρομοκρατική οργάνωση.
 Η εφημερίδα προσθέτει ότι η τουρκική πλευρά δεν ξεκαθάρισε αν θα συμμετάσχει στην περίπτωση που το PYD δεν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στην Ράκα. Απαντώντας δε στην ερώτηση περί χρήσης της βάσης του Ινσιρλίκστην ΝΑ Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η βάση αυτή βρίσκεται στην διάθεση της  διεθνούς συμμαχίας που μάχεται το ISIS και ότι η Τουρκία είναι μέρος αυτής της συμμαχίας.
Οι  εφημερίδες Yeni Safak και  Τaraf αναφέρουν ότι ο Αμερικανός στρατηγός Votel  έδωσε στον Τούρκο στρατηγό Γκιουλέρ πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά του ISIS και συζήτησαν τις επικείμενες επιχειρήσεις στην Ράκα. Και η εφημερίδα Taraf δεν θεωρεί πιθανή την υποστήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στην Ράκα.
Ηδη με την αεροπορική βοήθεια των ΗΠΑ, η Κουρδική συμμαχία έχει πάρει τον εδαφικό έλεγχο περίπου 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης της 400 χιλιομέτρων λωρίδας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.”Με τη συμμετοχή όλων των μονάδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ξεκινάμε μια επιχείρηση για την απελευθέρωση του βορρά της Ράκας” αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε προχθες στο Twitter.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση αυτή με “σφοδρά πλήγματα από τον συνασπισμό (…) βόρεια της πόλης της Ράκας και στην ίδια την πόλη”. Τουλάχιστον 22 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή με αεροπορικές επιδρομές.
Η επίσκεψη Votel έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Δυτική συμμάχους της να σταματήσει να υποστηρίζει το PYD (Κουρδοι Συρίας) , το  οποίο, όπως υποστηρίζει,συνδέεται με το εκτός νόμου  στην Τουρκία Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αλλά η Ουάσιγκτον έχει δώσει ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά στην μαχητική ομάδα, λέγοντας ότι το PYD και το YPG είναι “αξιόπιστη” εταίροι στην καταπολέμηση της ISIL/ ISIS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 200 στρατιωτικούς σύμβουλου επί του εδάφους στη Συρία , αλλά όχι  μάχιμες μονάδες. Η επίσκεψη Votel συμπίπτει με την έναρξη της άφιξης άλλων  250  στελεχών των αμερικανικών ειδικών  δυνάμεων με απόφαση της Ουάσιγκτον.
Η έναρξη της επιχείρησης ανακοινώθηκε τρεις ημέρες μετά την  επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Συρία ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή  στρατηγός Τζο Βότελ, για να συναντήσει τους Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά και συμμαχικές δυνάμεις. Ο στόχος ήταν “να προετοιμαστεί η επίθεση στη Ράκα”, ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.
Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων FDS ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό και με τις ΗΠΑ για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα.-
Λ.Λ.
Militaire.gr