24.5.16

Διαφωνία για το χρέος


Προς έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με πολλούς αστερίσκους για καίρια ζητήματα φαίνεται να προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup. 


Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι προσδοκίες για συμφωνία επί του χρέους μάλλον εξανεμίζονται καθώς η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους για το θέμα μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί σήμεραΜια συμφωνία έγκρισης επί της αρχής θα ανοίξει μεν τον δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της Ελλάδας, δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο δε για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι εκκρεμότητες που μένουν σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση, δεν κρίνονται, ωστόσο, τόσο σημαντικές ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι υπουργοί αναμένεται στη συνέχεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό «πράσινο φως», σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.

Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.
 
Η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρίσταται στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά την άφιξή του, ο Μάριο Ντράγκι δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκαν ενστάσεις και για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



«Αγκάθι» το χρέος
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. 

Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε ο Σόιμπλε.

















Φωτογραφίες
: Eurokinissi

zougla.gr