11.5.16

Οι αριθμοί που δείχνουν ότι ο Τραμπ (μάλλον) θα νικήσει τη Χίλαρι

Το πολιτικό σάστισμα που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επέλαση του Ντόναλντ Τραμπ, με τελική κατάληξη τον Λευκό Οίκο, έχει λειτουργήσει ήδη ως αφετηρία σύνθετης ανάγνωσης των δεδομένων που επέτρεψαν σε μια μάλλον… κωμική φιγούρα, να προβάλει ως δυνητικά ο επόμενος πλανητάρχης.

Οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον αν έχει κανείς το καθαρό μυαλό να τις διαβάσει προσεκτικά, δείχνουν ότι η απέχθεια που προκαλεί η Χίλαρι Κλίντον στην αμερικανική κοινωνία είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απειλείται ανοικτά από τον Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ακόμη όμως κι αν προσπεράσει κανείς μια σειρά από συστημικές παραμέτρους, που δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων από την τοξική και ξεπερασμένη Χίλαρι, υπάρχει ένα πλαίσιο αριθμών που… ήδη λένε την αλήθεια.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τους πολίτες που προσήλθαν μέχρι σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, αριθμοί που υπονοούν τη μεγάλη πολιτική ανατροπή την οποία φοβάται ο Μπαράκ Ομπάμα, και προσπαθεί να μπει ο ίδιος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν τραβάει.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, στην προκριματική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να φέρουν στις κάλπες περισσότερα από 22 εκατομμύρια ψηφοφόρων.
Κι αν η διαφορά των 3 εκατομμυρίων δεν φαντάζει μεγάλη, ας τη δούμε από την οπτική της σύγκρισης. Το 2012, στις εκλογές που ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε δύσκολα του Μιτ Ρόμνεϊ, οι Ρεπουμπλικανοί που είχαν ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές δεν είχαν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια, η αύξηση λοιπόν της φετινής περιόδου αγγίζει το 64%!
Οι Δημοκρατικοί από την άλλη, στις προκριματικές εκλογές του 2008, τότε που υπήρχε η προσδοκία της μεγάλης Αλλαγής υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, είχαν προσελκύσει στις κάλπες 26 εκατομμύρια πολίτες. Δηλαδή, 4 εκατομμύρια περισσότερους από αυτούς που συγκίνησε φέτος η μάχη της Χίλαρι Κλίντον με τον Μπέρνι Σάντερς.
Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα έχουν ουσιαστικό πολιτικό αποτύπωμα. Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι, με φόντο την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφουν μαζικά στις κάλπες μεγάλα κοινά λευκών ψηφοφόρων, με αναφορά στην κοινωνική βάση των Ρεπουμπλικανών, που το 2008 και το 2012 είχαν πετάξει… λευκή πετσέτα απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, απέχοντας από την εκλογική διαδικασία.
Ενώ, την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της συμμετοχής, οδήγησε σε θρίμαβο του Μπέρνι Σάντερς απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Μια διάσταση που ήδη μέτρησε δημοσκόπηση της “Rasmussen Report”, καταγράφοντας τη μετακίνηση του 15% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στον Ντόναλντ Τραμπ.
Γι’ αυτό ο Ομπάμα… τρέχει να προλάβει.