27.5.16

Ο αντιπυραυλικός «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ [βίντεο]


Στα πρώτα βήματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας (IDF), οι Ισραηλινοί χρειάζονταν να εισάγουν οπλικά συστήματα από ολόκληρη τη Γη αλλά και να λαθρεμπορεύονται όπλα.Σήμερα, η IDF είναι μία από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες δυνάμεις στον κόσμο, λόγω των εγχώριων επιχειρήσεων ασφαλείας, της αεροναυπηγικής και της οπλικής τεχνολογίας. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της IDF είναι και το Ιron Dome (Σιδηρούς Θόλος), ένα τεράστιο παραπέτασμα, μία ασπίδα ενάντια στους πυραύλους που εκτοξεύονται κατά του Ισραήλ. 

  Η Αshlee Vance ταξίδεψε στην παράκτια πόλη της Ashelon κοντά στη Γάζα για να δει πως δουλεύει ο Θόλος από κοντά. Ο αντισυνταγματάρχης της IDF, Liran Cohen εξήγησε πως η τεχνολογία αυτή ανιχνεύει άμεσα τους εχθρικούς πυραύλους αλλά και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα και τα αναχαιτίζει εάν ο αλγόριθμος επιβεβαιώσει πως ο στόχος τους είναι κατοικημένη ή στρατηγική περιοχή, υπολογίζοντας και τη ζημιά που μπορεί να γίνει. Εάν η ζημιά είναι πέραν του ορίου, το σύστημα εκτοξεύει δικό του πύραυλο για να αναχαιτίσει το εχθρικό όπλο.  
 Για τους Παλαιστινίους, πάντως, ο Σιδηρούς Θόλος είναι απλά το ορατότερο παράδειγμα ενός ολικού συστήματος ασφαλείας το οποίο συμπεριλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκοπευτικά αερόστατα, checkpoints και πόλεις που περιβάλλονται από τείχη. - 

pronews