30.5.16

Η μάχη των σημαιών στο Αιγαίο και γιατί δεν πρέπει να “τσιμπάμε” στις τουρκικές διεκδικήσεις

Μπορεί το θέμα της σημαίας στο Φαρμακονήσι να μην τέθηκε ως “απαίτηση” από τον Ερντογάν προς τον Τσίπρα,στην συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη,ωστόσο και μόνο η αναφορά στο θέμα αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά τον τουρκικό παραλογισμό και τον εκνευρισμό που διακατέχει τη γειτονική χώρα.
Είναι τουλάχιστον αστείο σε συναντήσεις τέτοιου επιπέδου να τίθενται ακόμη και με τη μορφή…παραπόνου τέτοια θέματα! Από την άλλη θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι που μας αφορά ως χώρα:

Ασφαλώς και κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να επισκέπτεται οποιοδήποτε νησί του Αιγαίου. Θεμιτό να ανεβάζει και ελληνικές σημαίες. Αλλά γιατί είναι απαραίτητο σε κάθε νησί που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι “γκρίζο” εμείς να πηγαίνουμε και να σηκώνουμε μια σημαία; Μήπως είναι ένα στοιχείο ασυνείδητης και έμμεσης αποδοχής των τουρκικών διεκδικήσεων;
Εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να αποδείξουμε οτιδήποτε στο Αιγαίο. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα και αποτυπώνονται σε γραπτές συνθήκες. Αν η Τουρκία θέλει να παραλογίζεται ας το κάνει αυτογελοιοποιούμενη.Δεν έχουμε κανένα λόγο να παίξουμε με τους όρους της. Το Φαρμακονήσι κι όλα τ΄ άλλα νησιά και νησίδες που η Άγκυρα προσπαθεί να αμφισβητήσει είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ελληνικά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε εμείς.
Σημαίες βάζεις εκεί που κάτι κατακτάς,διεκδικώντας το από κάποιον άλλο.Τα νησιά μας εμείς δεν τα διεκδικούμε.Μας ανήκουν.Όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία μας σ΄ αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα.
Συνεπώς η άδολη στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθέτηση σημαιών σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας δεν προσθέτει τίποτα και ίσως δίνει την ικανοποίηση στην Τουρκία ότι “τσιμπάμε” στο ανόητο παιχνίδι των παράλογων διεκδικήσεών της.
Ασφαλώς και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα με τη σημαία στο Φαρμακονήσι. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο …παράπονο Ερντογάν ο πρωθυπουργός δεν “τσίμπησε”.Δεν είναι θέματα για κομματική εκμετάλλευση αυτά.Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν δώσει χιλιάδες αφορμές για να τους ασκήσουμε κριτική.Στα θέματα αυτά ας είμαστε όλοι ψύχραιμοι.