19.5.16

Μάχη ΔΝΤ με Γερμανία - Κανείς δεν θέλει ανάφλεξη της ελληνικής κρίσης, αλλά...


του Frank Underwood 
Σε σκληρή παρτίδα πόκερ έχει εξελιχθεί η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση που θα επικύρωνε το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η διαρροή της πρότασης του ΔΝΤ για το χρέος ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» που σήκωσε κύμα αντιδράσεων αλλά και "ζυμώσεων". Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ μιλάει για επιμήκυνση της εξόφλησης του χρέους μέχρι το 2080, σταθερά επιτόκια γύρω στο 1,5% και αποπληρωμές κάτω του 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση!
Πρόταση εξαιρετικά ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά, που δεν «αντέχουν» όμως πολιτικά Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, καθώς μπορεί να αποτελέσει το κακό παράδειγμα, ανοίγοντας συνολικά το θέμα…
Η διαρροή, για ορισμένους, έγινε από... Γερμανούς αξιωματούχους προκειμένου να τορπιλιστεί κάθε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για το χρέος, ή, έστω, να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης. Ο Β. Σόιμπλε, μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αποδέχεται το «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «μ’ αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» καμία τέτοια εξέλιξη! «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί», αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες, καθώς ο Β. Σόιμπλε, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, πριν δηλαδή τις εκλογές στη Γερμανία!
Στο Eurogroup, ωστόσο, της επόμενης Τρίτης πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια «πολιτική συμφωνία», ένας οδικός χάρτης, για το χρέος προκειμένου να «ηρεμήσει» η κατάσταση στην Ευρώπη, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει με το προσφυγικό, μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου, μια και δύσκολα οι Βρυξέλλες μπορούν να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα του Τ. Ερντογάν. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κρέμεται από μια κλωστή και η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Κωνσταντινούπολη δεν εγγυάται ότι θα διασφαλίσει τη συνέχειά της – στην Κωνσταντινούπολη, σημειωτέον, θα βρεθεί και ο Αλ. Τσίπρας, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν τη Δευτέρα 23 Μαΐου. 
Το τελευταίο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δεν τον ευνοεί, χωρίς, όμως, να φέρει την ευθύνη για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ο βασικός του συνομιλητής στην Τουρκία, όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων, δεν υφίσταται: ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει περάσει στο περιθώριο, με τον Ερντογάν να ανακοινώνει σήμερα τον διάδοχό του. Στη Γερμανία η Α. Μέρκελ έχει χάσει τη δύναμή της σε μεγάλο βαθμό, ενώ κεντρικό ρόλο παίζει σήμερα ο αναβαθμισμένος, Β. Σόιμπλε. Κατά ορισμένους, μάλιστα, αναλυτές οι Αμερικανοί, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχουν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αντιλαμβάνονται ότι αποτελεί «κόφτη» απέναντι στην ακροδεξιά που έχει σηκώσει κεφάλι στην Γερμανία – άρα, ακόμα και αν δεν τον στηρίζουν, τον ανέχονται! Και, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, όπως ξέρουμε όλοι, δεν αισθάνεται και τόσο καλά τελευταία...
Ως προς τη δόση οι Γερμανοί επιμένουν στο μαρτύριο της σταγόνας, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά δύσκολα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν για την Ελλάδα, όπως εάν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ληφθούν τώρα ή εν ευθέτω χρόνω και υπό ποιες προϋποθέσεις. «Δεν επιθυμούμε να προχωρήσουμε πρώτα σε ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια η κατάσταση να ξεφύγει πάλι από τον έλεγχο. Αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Ο στόχος μας, ασφαλώς,  είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Μαΐου, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα", σημειώνει. 
Η πρόταση του ΔΝΤ, πάντως, έχει πυροδοτήσει μάχη με τη Γερμανία, την οποία φέρνει και σε δύσκολη θέση. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ενταθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Η Γερμανία, όμως, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιτρέψουν ανάφλεξη της ελληνικής κρίσης, καθώς η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Δημοσίως, ο Β. Σόιμπλε μπορεί να επιμένει ότι δεν βλέπει λόγο υποχώρησης στα αιτήματα του ΔΝΤ, αλλά κατ’ ιδίαν Γερμανία και Ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση, γεγονός που βολεύει την Ελλάδα! Το τι θα γίνει με το χρέος, όμως, είναι άλλη ιστορία! 
http://newpost.gr/