3.5.16

. Το Ιράν ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης ανακατάληψης του Χαλεπίου - Η ιρανική 65η Αερομεταφερομενη Ταξιαρχία μπαίνει στη πόλη


ΣΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΤΩΝ ΙΡΑΝΙΚΩΝ Ε.Δ

του Πάνου Σπαγόπουλου
Το Ιράν έστειλε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Hassan Firouzabadi στη Δαμασκό προκειμένου να ηγηθεί ο ίδιος προσωπικά των δυνάμεων (συριακός Στρατός, Χεζμπολάχ και Ιρανοί Φρουροί) που μάχονται στο Χαλέπι αλλά και σε άλλες περιοχές.

Μόνο οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκτός της διοίκησης του Ιρανού στρατηγού.
Όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές η άφιξη του Ιρανού αρχιστράτηγου που έγινε στις 30 Απριλίου δείχνει την απόφαση του Ιράν να κλιμακώσει την παρουσία του στην Συρία, ενόψει και της κατάρρευσης των συνομιλιών στην Γενεύη.
Η Τεχεράνη θεωρεί ακόμη πως η μάχη στην μεγαλύτερη πόλη της Συρίας είναι κομβικής σημασίας για τη διευθέτηση των συνόρων της χώρας και όχι μόνο των βόρειων. Ως κύρια αποστολή του Ιρανού στρατηγού στη Συρία μετά την νίκη στο Χαλέπι θα είναι η επικέντρωση των ιρανικών δυνάμεων στο Νότο και στον συντονισμό των συριακών, ιρανικών και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στην μεθόριο στα υψίπεδα του Γκολάν.
Η άφιξη του Ιρανού στρατηγού στη Συρία καταδεικνύει επίσης ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του στη χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στοιχεία της 65ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας,, δυνάμεις οι οποίες θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των τρομοκρατών στο Χαλέπι.
Ο συντονισμός που υπάρχει ανάμεσα στο συρο-ιρανικό επιτελείο και τις ρωσικές δυνάμεις αναφέρει πως η ρωσική Αεροπορία και το Πυροβολικό θα αναλάβουν την εκκαθάριση των γύρω  περιοχών από την πόλη ενώ Σύροι,  Ιρανοί και Χεζμπολάχ θα αναλάβουν την εκκαθάριση των θυλάκων αντίστασης εντός του αστικού ιστού.
ι Ιρανοί από την πλευρά τους βλέπουν τη μάχη για το Χαλέπι ως σημείο κλειδί για το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ, όπως και για την θέση του ίδιου του Ιράν στην περιοχή και πιο ειδικά στη Συρία.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η γενική επίθεση δεν απέχει πάνω από μια εβδομάδα για να εκδηλωθεί.
Με τον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA) να είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για μια νέα κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, η κατάσταση στη Συρία δείχνει σημάδια νέας κλιμάκωσης, αυτή τη φορά οριστικής.
Ο συριακός Στρατός συνεχίζει να αποκρούει τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης al-Nusra στο δυτικό Χαλέπι όπως αυτές που εκδηλώθηκαν σήμερα.
Πρόκειται για μια πολυεθνική προσπάθεια Ρώσων, Σύρων, Ιρανών και μαχητών της Χεζμπολάχ εναντίον των δυνάμεων της al-Nusra του FSA και των συναφών οργανώσεων μαζί με τουλάχιστον 150 Αμερικανούς συμβούλους που έχουν ήδη αφιχθεί στις περιοχές που ελέγχει ο FSA.
Στο μεταξύ  η επίθεση που επιχειρήθηκε σήμερα από την al-Nusra και τις λοιπές οργανώσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Χαλέπι αποκρούστηκε όπως αναφέρει το ρωσικό Sputnik.
Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα οι τρομοκράτες εξαπέλυσαν την επίθεση από 5 διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα αλλά αποκρούστηκαν από αεροπορικές επιθέσεις της ρωσικής και της συριακής Αεροπορίας.
«Τρομοκράτες από το μέτωπο al-Nusra και άλλες οργανώσεις αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε θέσεις του συριακού Στρατού στο δυτικό Χαλέπι. Το μέγεθος της επίθεσης έκανε απαραίτητη την επέμβαση της συριακής Αεροπορίας αφήνοντας πολλούς τρομοκράτες νεκρούς στο πεδίο της μάχης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού Επιτελείου.
pronews