26.5.16

"29 Μαΐου 1453: Το Χρονικό της Αλώσεως". Ομιλία του Δημητρίου Π. Λυκούδη* στον δήμο Καρύστου.




    Ο Δημήτριος Π. Λυκούδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Θεολογία (τμήμα Θεολογίας) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλολογία (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (Χριστιανική Αγωγή και Ποιμαντική) και ακολούθως στο τμήμα Θεολογίας (Δογματική). Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα της Ψυχολογίας της Θρησκείας.
   Το ερευνητικό του έργο εστιάζει σε θέματα ποιμαντικά και δογματικά και σε ζητήματα που άπτονται της Ψυχολογίας της Θρησκείας.

Προσκεκλημένος Ιερών Μητροπόλεων τόσο του κέντρου όσο και της επαρχίας, κηρύττει ορθόδοξο λόγο περιοδικά. 
Επιμελείται και παρουσιάζει εβδομαδιαίως τεσσερις (4) ραδιοφωνικές εκκλησιαστικές εκπομπές (Ι.Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσών, Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ι.Μ. Παροναξίας, Ι.Μ. Κεφαλληνίας, Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ι.Μ. Αργολίδος, Ι.Μ. Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Σερίφου, Κιμώλου, Μήλου, Σύφνου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου, Ι.Μ. Πατρών, Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ι.Μ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Ι.Μ. Άρτης, Ρ/Σ Αγίων Μετεώρων, Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Διαδικτυακό ραδιόφωνο "Αγίας Τριάδος Βύρωνος", Ραδιόφωνο ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, της Ι. Μονής Ταξιαρχών Πηλίου),  και έχει κάνει πάνω απο 100 εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά θεολογικά και ιστορικά συνέδρια και ημερίδες και αρθρογραφεί σε εκκλησιαστικά και ιστορικό-φιλοσοφικά περιοδικά. Επιμελείται και διαχειρίζεται τρία (3) ιστολόγια στο διαδίκτυο, «Θεολογικο Σπουδαστήριο», «Θεολογικό Αναλόγιο», «Θεολογικό Υπόμνημα». Από τον Ιανουάριο του 2015 εκδίδει και επιμελείται το έντυπο περιοδικό «Αιτωλικός Απόηχος», μια δίμηνη έκδοση πολιτιστικού περιεχομένου. 
   Ως κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής (Ωδείο Αιγάλεω), διακονεί στο ιεροψαλτικό αναλόγιο σε δύο ενορίες (Ι.Μ. Πειραιώς και Ι.Μ. Νέας Σμύρνης) και συμμετέχει σε εκκλησιαστικές χορωδίες και συναυλίες (διακόνησε και ως κατηχητής ανωτέρου στην Ι.Μ. Πειραιώς από το 2003 έως το 2009 – κάτοχος διπλώματος επιμορφώσεως στελεχών του διετούς σεμιναρίου της Ι.Μ. Πειραιώς). 


΄Εχει βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις για την συνολική εκκλησιαστική και πολιτιστική του δράση. Από τον Οκτώβριο του 2014 τυγχάνει μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (ΔΕΕΛ). Στις 13/11/2014 βραβεύτηκε απο την Διεθνή ΄Ενωση Λογοτεχνών της Βραζιλίας για την ποικίλη εργογραφική του δραστηριότητα. Αρθρογραφεί και συνεργάζεται με τις διαδικτυακές εφημερίδες «Efenpress» και «NetNews», με τις ιστοσελίδες «Βήμα Ορθοδοξίας» και «Εκκλησία on line»  και από τον Ιούνιο του 2015 με την έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός τηςΟρθοδοξίας». 

Από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο διακόνησε ως καθηγητής και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Ακαδημίας «Σιών» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. 
Απο τον Μάιο του 2016, παρουσιάζει την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή "Νεανικές Αναζητήσεις" στον τηλεπτικό σταθμό ΘΑΡΡΙ, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Συμπαράστασης αδελφών «Ο Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία» που δραστηριοποιείται φιλανθρωπικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

     Ομιλεί: Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ρουμάνικα, (Αραβικά – Εβραϊκά).


Έργα του: 1. «Η Προσευχή ως επικοινωνιακός τρόπος προσέγγισης του Θείου στο χώρο του μεταμοντέρνου κόσμου» (Αθήνα 2011),

 2. «Βίος Αβίωτος» (Αθήνα 2014), 
3. «Οσμήν Ευωδίας Αγιορείτικης» (Αθήνα 2015), 
4. «Αγέλαστοι Άνθρωποι» (Αθήνα 2016),
 5. «Ο Άγιος του αιώνα μας, πρὠην Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς» (Αθήνα 2016), 
6. «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Βίος και Πολιτεία» (Υπό έκδοση),
 7. «Θεολογίας γόνοι αθεολόγητοι» (Υπό έκδοση).