28.5.16

Θα γίνει ο Βενιζέλος ο… Μπούτος του 2016, για τη Νέα Δημοκρατία;

Τι να κάνει ο άνθρωπος; Αφού το πρώην ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ξαναμπεί στη Βουλή, να χάσει το βουλευτιλίκι (και τα...ρέστα)  για δήθεν ...ιδεολογικές "διαφορές"; Juan
Λένε συνήθως ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ως φάρσα ή τραγωδία. Δηλαδή, με… τραγικές διαστάσεις φάρσας, κάθε φορά.
Στην πολιτική, η παραπάνω επανάληψη έχει μεγαλύτερη συχνότητα. Επομένως, και η τραγωδία που συνοδεύει την επανάληψη έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και το επίμονο, σιωπηλό φλερτ που έχει ξεκινήσει με τη Νέα Δημοκρατία, από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά, μέχρι και σήμερα, που στην ηγεσία της Συγγρού βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνεχιστής της πολιτικής του Μεσσήνιου πολιτικού.
Το φλερτ φυσικά έχει… πλατωνικές διαστάσεις. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Δεν θα είναι άλλωστε εύκολο για έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να βρεθεί στη Νέα Δημοκρατία, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.
Πέραν ωστόσο του ερωτήματος… πόσο ΠΑΣΟΚ υπήρξε διαχρονικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ιστορία μας δείχνει ότι δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει (σχεδόν) τίποτα. Πάρτε για παράδειγμα τον Ιωάννη Μπούτο. Εμβληματική φυσιογνωμία του χώρου της Κεντροδεξιάς, που διεκδίκησε πριν από μερικές δεκαετίες την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν τα κατάφερε, και στη συνέχεια μεταπήδησε… στο ΠΑΣΟΚ. Στο σκληρό και αμετανόητο ΠΑΣΟΚ. Του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με τη ιδιότητα της συνεργαζόμενης προσωπικότητας, που του έδινε την άνεση να υποστηρίζει ότι… δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αλλά απλώς οι συγκυρίες τον ώθησαν στη μεγάλη κυβίστηση.
Το υπόδειγμα Μπούτου θα μπορούσε να εφαρμοστεί το 2016, με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και… θύμα την ιστορική συνείδηση της Κεντροδεξιάς, εφόσον λάβει σάρκα και οστά η φημολογούμενη μετακίνησή του στη Νέα Δημοκρατία.
Όπως και με την περίπτωση του Ιωάννη Μπούτου άλλωστε, τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ήθελαν να δουν στη Νέα Δημοκρατία αρκετοί παράγοντες του δημοσίου βίου. Και όχι μόνο από την πολιτική…
http://ysterografa.gr/