2.4.16

“Φωτιά” στο Αιγαίο με NOTAM πρόκληση βάζει η Τουρκία! Τι αμφισβητεί με αμερικανική ανοχή!


Με τη ΝΟΤΑΜ Α0728/16 που εκδόθηκε χθες, οι ελληνικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την διεξαγωγή κοινής αεροναυτικής άσκησης στο Αιγαίο, στην οποία θα συμμετάσχουν η τουρκική ΠΑ και το τουρκικό ΠΝ καθώς και Μονάδες του αμερικανικού ΠΝ στη θαλάσσια περιοχή Νότια της ΡΟΔΟΥ την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016. Επιπλέον η ελληνική πλευρά καθόρισε ότι:

α. Τα Α/Φ που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν επηρεάσουν τον ΕΕΧ, δηλαδή τα 10 ναυτικά μίλια.
β. Τα Α/Φ που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα υποβάλλουν στις ελληνικές αρχές σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της ελληνικής ΝΟΤΑΜ καθώς και χάρτης της περιοχής ασκήσεως.
notam_hellenic
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες έως ότου η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ A1496/16 με την οποία ανακοινώνει ότι:
α. Τα αναγραφόμενα στις παραγράφους 2.2 και 2.3 της ελληνικής ΝΟΤΑΜ (δηλαδή η μη είσοδος των Α/Φ της άσκησης στον ΕΕΧ των 10 ν.μ. καθώς και η ανάγκη υποβολής σχεδίων πτήσης), παραβιάζουν τους κανόνες του ICAO.
β. Τα Α/Φ  δεν θα επηρεάσουν τον ΕΕΧ μέχρι τα 6 ν.μ. (άρα τίθεται και πάλι η απαίτηση της Τουρκίας για καθορισμός ΕΧΥ και ΕΕΧ στα 6 ν.μ.) .
γ. Τα τουρκικά Α/Φ δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της τουρκικής ΝΟΤΑΜ.
notam_turkey
Με τον πλέον επίσημο τρόπο και σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αμφισβητεί τον ΕΕΧ με την ανοχή του ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν αποτελεί γκριζάρισμα του Αιγαίου και αμφισβήτηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας τότε τι άλλο πρέπει να περιμένουμε;
Ας μην ξεχνάμε τη «δράση» της SNMG-2 (επιχειρεί μόνο ΛΕΣΒΟ – ΧΙΟ, αρνείται να επιχειρήσει στα Δωδεκάνησα, ούτε καν να ελλιμενιστούν τα πλοία της στη ΡΟΔΟ, παρά μόνο ΣΟΥΔΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΕΙΡΑΙΑ και στην τουρκική ναυτική βάση ΑΚΣΑΖ).
Κρίνοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας που μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο προκλητική, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την παρουσία εναέριων μέσων του ΝΑΤΟ και της FRONTEX που βλακωδώς τους βάλαμε στο Αιγαίο, τα παροτρύνει να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης στις Ελληνικές αρχές. Πληροφορίες επίσης λένε ότι η τουρκική Φ/Γ GAZIANTEP δεν παρενόχλησε μόνο πολιτικό Α/Φ αλλά και στρατιωτικά εναέρια μέσα άλλων χωρών.
Militaire.gr