20.4.16

Σ.Λαβρόφ σε Δύση: "Ξεχάστε ανατροπή του Άσαντ" - Ανάπτυξη-μήνυμα του "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" στη Μεσόγειο και νέα εκτόξευση Iskander-M (βίντεο)


Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ 

Στη Συρία δεν έχει τελειώσει απολύτως τίποτα και η Ρωσία εκτιμά πώς ο κίνδυνος να επιχειρηθεί ανατροπή του Μπασαρ αλ Άσαντ δια της βίας υφίσταται. Αυτός είναι και ο λόγος που υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φρόντισε να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης στο Σύρο πρόεδρο.
Από την άλλη, σε στρατιωτικό επίπεδο, το μήνυμα εστάλη με την επιχειρησιακή ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” στη Μεσόγειο και νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την Συρία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σ. Λαβρόφ είπε “σχετικά με τον κατά πόσον ο Άσαντ μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, η απάντηση είναι πως κανείς δεν μπορεί και το αναγνωρίζουν όλοι”.
Συμπλήρωσε, αφήνοντας υπαινιγμούς προς τις ΗΠΑ, “υπάρχουν κάποιοι παίκτες στο εξωτερικό μέτωπο που ονειρεύονται να ανατρέψουν τον Άσαντ με τη βία και κάνουν τα πάντα για αυτό ακόμη και την υπόσκαψη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης. Μου φαίνεται πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γαλλία είναι σύμφωνοι με αυτό”.
Η Ρωσία από την πλευρά της θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην συμβεί η ανατροπή του Άσαντ διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο απόλυτο χάος στην περιοχή και στην Ευρώπη, όπως συνέβη με το Ιράκ και στη Λιβύη με την ανατροπή του Καντάφι ή την Υεμένη”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο αναπτύσσεται επιχειρησιακά στην περιοχή της Μεσογείου, στέλνοντας η Μόσχα ένα ακόμη σαφές μήνυμα σε όσους εποφθαλμιούν παρεμβάσεις στη Συρία. Μάλιστα, το “Ναύαρχος Κουζνέτσοφ” θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των ρωσικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες το αεροπλανοφόρο δεν θα φιλοξενεί μόνο τον γνωστό τύπο μαχητικών, τα Su-33, αλλά δύο ακόμη τύπους αεροσκαφών, τα Su-25UTG Frogfoot και τα νέα Mikoyan MiG-29K Fulcrum-D. Ειδικά το τελευταίο θα λάβει το βάπτισμα του πυρός, αφού δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα αναπτυχθεί επιχειρησιακά για λογαριασμού του ρωσικού Ναυτικού.
Το μαχητικό MiG-29K είναι πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αποτελεί τη ναυτική έκδοση του MiG-29M. Είναι πλήρως αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο και μπορεί να αξιοποιήσει επιχειρησιακά βλήματα όλων των τύπων, αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εξακολουθεί και στέλνει μηνύματα στο ΝΑΤΟ και σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις απειλής σε βάρος της. Δεν θα μπορούσε για το σκοπό αυτό να αποτελέσει καλύτερη απόδειξη η νέα δοκιμαστική εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από το σύστημα Iskander-M.
"Ο πύραυλος, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία μείωσης σήματος ραντάρ, δεν ανιχνεύθηκε από κανένα μέσο ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού και έπληξε επιτυχώς τον στόχο", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου όσον αφορά το αποτέλεσμα της δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Kapustin Yar στην περιοχή Astrakhan.
"Ο πύραυλος πετούσε σε ύψος 40-50 χιλιομέτρων ενώ πραγματοποιούσε ελιγμούς με επιτάχυνση που έφτανε στιγμιαία τα 20G", συμπληρώνεται στην αναφορά.
Στην Δύση, το Iskander-M θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα του ρωσικού οπλοστασίου. Το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα έχει την ικανότητα να παρακάμπτει τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικάνικου συστήματος.
Για την εκτόξευση ενός πυραύλου απαιτείται χρόνος 16 λεπτών που μπορεί όμως να γίνει και 4 λεπτά σε περίπτωση συναγερμού. Η εκτόξευση ενός δεύτερου πυραύλου στην συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 50 δεύτερα!

pronews