17.4.16

Ερχεται μεγάλη πείνα: H κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση των δανειστών για μειώσεις μισθών-συντάξεων - «Άρωμα» εκλογών;


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ; - «ΣΤΥΨΙΜΟ» ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ... 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει την επιμονή της πρότασης των δανειστών για την ψήφιση επιπλέον "προληπτικών" μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018 και το κυριότερο τα αποδέχεται!

Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
Τα ζητούν ως προληπτικά ώστε έαν δεν επιτευχθούν οι στόχοι να εφαρμοσθούν άμεσα και η κυβέρνηση το αποδέχεται!
Φυσικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να τα ψηφίσει αλλά τότε πολύ πιθανό κάποιος άλλος να υποχρεούται να τα εφαρμόσει. Το σενάριο των εκλογών παίζει έντονα ξανά τις τελευταίες ημέρες.
Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr σε σαρωτικό ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μόλις κλείσει η αξιολόγηση και αν στο μεταξύ δεν αποφασίσει να προσφύγει σε εκλογές "δραπετεύοντας" και αφήνοντας στον Κ.Μητοτσοτάκη να διαχειριστεί αυτό που απλά δεν μπορεί να κάνει...
Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών δίνει... εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Και δεν θέλουν εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν.
 
Προκειμένου να μην διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται παραίτηση και πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, έστω και για μια "τιμητική ήττα". Και επιφυλάσσονται για ρεβάνς, αφού θεωρούν ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα συντριβεί σύντομα υπό το βάρος των προβλημάτων...
Είναι δύσκολο τέτοια μέτρα να περαστούν απο τον "σκληρό" πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν στην κυβέρνηση είναι πραγματικά σίγουροι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τέτοια ώστε αυτά τα μέτρα να μείνουν ένα "What if".
Σημείωμα, Αθήνα 17.04.2016
Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης
1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.   
4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.
5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
7.  Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
pronews
_____________________
Πως είναι τόσο σίγουροι ότι τον Τσίπρα θα τον αντικαταστήσει ο Μητσοτάκης; Υπάρχουν και άλλα κόμματα που από "τρίτα" μπορεί να γίνουν "πρώτα", οπότε η ΕΕ θα τα μαζεύει  και θα τσακιστεί 'έξω από την Ελλάδα, τα δε μνημόνια θα τα αρχειοθετήσει εκεί που ξέρει...
Juan