1.4.16

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μεγαλοαπατεώνας στο ...κλουβί!


Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών
από 52χρονο, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει εκκρεμών διωκτικών εγγράφων

Ο συλληφθείς χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε ομόλογα εταιρειών υψηλής απόδοσης κέρδους, την τακτοποίηση οφειλών σε ασφαλιστικούς φορείς κ.α. απέσπασε διάφορα χρηματικά ποσά


Από την παραπάνω δραστηριότητα, προέκυψε μέχρι στιγμής, ότι αποκόμισε συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 75.000 ευρώ περίπου και αποπειράθηκε να αποσπάσει ακόμη 100.000 ευρώ


Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από την επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, από 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος με διάφορα τεχνάσματα, αποσπούσε από την κατοχή τους χρηματικά ποσά.

Σε βάρος του 52χρονου, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει εκκρεμών διωκτικών εγγράφων, σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 31-03-2016, αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας συνέλαβαν τον 52χρονο, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν τα κάτωθι διωκτικά έγγραφα:

·        Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου, η οποία διατάζει τη σύλληψή του, για να εκτίσει το υπόλοιπο κάθειρξης που του επιβλήθηκε, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών για το αδίκημα της απάτης.
·        Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου, η οποία διατάζει τη σύλληψή του, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του επιβλήθηκε, διάρκειας τριών (3) ετών και δύο (2) μηνών και (12) ημερών, για παράβαση που αφορά στη φορολογική Νομοθεσία.
·        Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών, για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην περιστολή της φοροδιαφυγής.
·        Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, η οποία τον καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους και ενός (1) μήνα, για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και την συκοφαντικής δυσφήμησης.

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ότι ο συλληφθείς κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2014 έως και τις αρχές του 2016, προσποιούμενος τον καθηγητή με εξειδίκευση στη διοργάνωση σεμιναρίων επιδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, έπεισε μεγάλο αριθμό ατόμων, να του παραδώσουν προσωπικά τους έγγραφα, για τη συμμετοχή τους σε αυτά, η οποία θα τους απέφερε οικονομικό όφελος.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες για τη μη πραγματοποίηση των σεμιναρίων, προσέγγιζε μερίδα ατόμων (εκ των παραπάνω ενδιαφερομένων) και χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, όπως της επένδυσης χρημάτων σε ομόλογα εταιρειών υψηλής απόδοσης κέρδους, της ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ μόνο για επαγγελματίες και της ρύθμισης χρεών σε ασφαλιστικούς φορείς, προέκυψε ότι εξαπάτησε οκτώ (8) άτομα, αποσπώντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 75.000 ευρώ περίπου, ενώ αποπειράθηκε να αποσπάσει από ένα ακόμη άτομο, 100.000 ευρώ.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση εμπλοκής του σε παρόμοιες περιπτώσεις,  την τυχόν συμμετοχή συνεργών και τον εντοπισμό έτερων θυμάτων.