5.4.16

Ηλεκτρονικό χτύπημα στην Τουρκία


 Του Χρήστου Μαζάνη 

Συναγερμός φαίνεται να επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η γειτονική χώρα δέχθηκε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις από χακτιβιστές.
Οι χάκερ οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους δημοσιοποίησαν πλήρη βάση προσωπικών δεδομένων που περιέχει στοιχεία περίπου 50.000.000 Τούρκων. 



Η διαρροή και τα στοιχεία που περιλαμβάνει, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τον όγκο στοιχείων που υπεκλάπησαν.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες, αρκεί να κατεβάσει το αρχείοΣυγκεκριμένα. το αρχείο που έχει διαρρεύσει είναι 6.8 GB, και είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να το εισάγει σε βάση δεδομένων, ώστε να μπορεί στην συνέχεια να πραγματοποιεί αναζητήσεις για πρόσωπα ενδιαφέροντός του.

Ήδη ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η συγκεκριμένη λίστα έχει δημοσιευθεί και παλαιότερα.

Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια από που διέρρευσαν τα στοιχεία, πηγές αναφέρουν ότι η υποκλοπή πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία σε γραφείο δημόσιας υπηρεσίας που διαχειρίζεται προσωπικές πληροφορίες πολιτών.

Στη λίστα με τους πολίτες όπου διέρρευσαν τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο, βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ. 


Οι χάκερ που πραγματοποίησαν την επίθεση, πιθανόν να έχουν πολιτικά κίνητρα στοχοποιώντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας με σκοπό να τον πλήξουν. 

Όπως αναφέρουν στο μήνυμά τους:

«Ποιος θα το περίμενε ότι η ιδεολογία και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός στην Τουρκία θα οδηγούσαν σε ευάλωτες τεχνικές υποδομές;»
Το σύνολο της βάσης έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα http://185.100.87.84/ , όπου μέσω torrent μπορεί να πραγματοποιηθεί λήψη του αρχείου.

Οι χάκερ που πραγματοποίησαν την επίθεση, πιθανόν να έχουν πολιτικά κίνητρα στοχοποιώντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας με σκοπό να τον πλήξουν. 


Σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλεια των πληροφοριών,η εν λόγω βάση φαίνεται να αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για υπηρεσίες πληροφοριών ξένων χωρών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί το παραμικρό για την προέλευση των δραστών.

Παράλληλα αναμένεται και η επίσημη απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας, σχετικά με τη διαρροή της λίστας. 

zougla.gr