16.4.16

Θα το πληρώσει άγρια η Μέρκελ το χάιδεμα του Ερντογάν…


Ότι στέλνει λάθος μηνύματα στον υπερφίαλο πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν κατηγορούν τη Μέρκελ στη Γερμανία, σχολιάζοντας την απόφαση της καγκελαρίου να δώσει εντολή σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του κωμικού που προσέβαλε τον Τούρκο ηγέτη, στο πλαίσιο εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, κάτι που είχε δηλώσει πριν ξεκινήσει η σάτιρα…

Η Μέρκελ κατηγορείται ότι δεν προστάτευσε την ελευθερία του λόγου στη Γερμανία, παρότι η γερμανικό ποινικός κώδικας απαγορεύσει την προσβολή ξένων ηγετών, με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και να είναι ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Ο Ερντογάν είχε απαιτήσει η γερμανική Δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος την 31η Μαρτίου είχε απαγγείλει στην εκπομπή του ποίημα οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος δέρνει μικρά κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία κι επιδίδεται σε κτηνοβασία.
Η απόφαση της Μέρκελ δέχθηκε ήδη πυρά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τον κυβερνητικό της εταίρο, που ζητούσε το τουρκικό αίτημα να απορριφθεί μια θέση που συμμερίστηκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης…
Υποστήριξη στον Μπέμερμαν εξέφρασαν και γνωστοί Γερμανοί καλλιτέχνες, ενώ το 82% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus, έκρινε πως το ποίημα ήταν δικαιολογημένο. Ο γνωστός κωμικός τελεί υπό αστυνομική προστασία και ακύρωσε την τελευταία εκπομπή του στο ZDF.
Η Ένωση των Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) από την πλευρά της υπογράμμισε πως η καγκελάριος στέλνει το «λάθος μήνυμα» στην τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (εδώ γελάνε…), που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο υπέρ του Ερντογάν, υπέβαλε μήνυση εναντίον της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ διότι αναδημοσίευσε απόσπασμα του ποιήματος του Μπέμερμαν.

defence-point