18.4.16

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Αθήνα δεν πρέπει να φοβάται το “τουρκικό θεριό” που είναι στριμωγμένο


Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για την κλιμάκωση που επιχειρεί με εμμονή η Τουρκία. Από το ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι  “τη Μ. Τρίτη, 26 Απριλίου και ώρα 12:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Θα έπρεπε ίσως να έχει ήδη συγκληθεί.

Την ίδια ώρα από το ΓΕΕΘΑ γίνεται ενημέρωση-υπενθύμιση για τις ασκήσεις στις οποίες οι ΕΔ συμμετείχαν μόνο τις τελευταίες ημέρες. Ίσως να αποτελούν και απάντηση σε γραφικούς εντός και εκτός της χώρας .
Σύμφωνα με την ενημερωση οι ΕΔ συμμετείχαν στις ακόλουθες πολυεθνικές-διακλαδικές ασκήσεις μεσαίας-μεγάλης κλίμακας:
 – Άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2016” από 4 έως 14 Απριλίου με συμμετοχή Ελλάδος-ΗΠΑ-Ισραήλ (οργάνωση από ΠΑ-συμμετοχή και από τους 3 Κλάδους των ΕΔ)
 – Άσκηση “NOBLE DINA 2016” από 30 Μαρίου έως 14 Απριλίου με συμμετοχή Ελλάδος-ΗΠΑ-Ισραήλ (οργάνωση από ΠΝ-αεροναυτική άσκηση)
 – Άσκηση “ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/16” από 4 έως 8 Απριλίου (οργάνωση από ΠΝ-συμμετοχή ΠΝ & ΣΞ)
  • Άσκηση “ΑΣΤΡΑΠΗ 4/16” από 11 έως 14 Απριλίου (οργάνωση από ΠΝ-συμμετοχή ΠΝ & ΠΑ-παράλληλη διεξαγωγή και συνεκπαίδευση με άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2016”).
Όχι οι ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ δεν αναφέρονται.
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα και αυτό δεν είναι κατακριτέο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και σοβαρή ανάλυση της κατάστασης ώστε να επιλεγούν όλες οι κατάλληλες ενέργειες που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην κλιμάκωση που επιχειρεί η Άγκυρα.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει δεν είναι καθόλου εύκολο να κλείσουν . Έχει βάλει απέναντί της τη Ρωσία χωρίς να έχει πλέον την απαιτούμενη κάλυψη των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι και σήμερα -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-  ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ μίλησε σχεδόν υποτιμητικά για της Τουρκία καλώντας τις ΗΠΑ “να συνεφέρουν τους Τούρκους εταίρους τους που εξακολουθούν να εμποδίζουν τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδο-συριακές συνομιλίες. “Ο κύριος σκοπός των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη αυτή τη στιγμή, και αυτό δεν είναι μυστικό και πάντοτε το λέγαμε, είναι να υπάρξει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Αυτό προϋποθέτει πως οι Αμερικανοί εταίροι μας πρέπει απλώς να συνεφέρουν τους τούρκους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν μόνοι τους να εμποδίζουν μια αντιπροσωπεία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης από το να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις”, είπε.
Όσα είπε ο Λαβρόφ αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δεν έχει πολλά περιθώρια να ανοίξει νέο μέτωπο σε μια περιοχή -το Αιγαίο- στην οποία όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τίθεται ξανά υπό “στενή αμερικανική επιτήρηση”. Όσα έγραψε το  Militaire.gr  περί των αμερικανικών προθέσεων για ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό ,επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας.
Ας είμαστε ψύχραιμοι λοιπόν και ας μην φοβόμαστε. Περισσότερο πρέπει να μας ανησυχούν οι “εσωτερικοί ψευδοπατριώτες του καναπέ” …
Militaire.gr