4.4.16

Η Τουρκία «αυτοκτονεί» από Αρμενία μέχρι Αιγαίο δείχνοντας απόγνωση

Το αν ο κ. Ερντογάν βρίσκεται υπό ψυχοθεραπευτική αγωγή είναι θέμα των γνωστών υπηρεσιών. Το θέμα είναι ότι σε λίγο με αυτά που κάνει ο σουλτάνος οι υπήκοοι του να χρειάζονται άμεσα την ίδια θεραπεία. 

 Α. Όταν πυροδοτείς με εκρηκτικά μια περιοχή από την οποία διέρχεται γεωγραφικά πλησίον στρατηγικός αγωγός που καθορίζει το ενεργειακό σου μέλλον, τι κάνεις;
Πυροβολείς τα χέρια σου.

Β. Όταν παίζεις με τους δήθεν φίλους το FIR Αθηνών μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου αμφισβητώντας ευθέως τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. , τι κάνεις;
Πυροβολείς τα πόδια σου.

Α. ΥΠΕΞ: «Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την κλιμάκωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών την κλιμάκωση της βίας και τα περιστατικά εχθροπραξιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και ενώνει τη φωνή του με τη διεθνή κοινότητα, καλώντας «τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στις διαδικασίες διαλόγου στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ».
«Εκφράζουμε», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «την έντονη ανησυχία μας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης μιας ακόμα ευαίσθητης εστίας έντασης στην ευρύτερη περιοχή, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία».

ΥΠΑΡΧΕΙ μείζον πρόβλημα στο μυαλό.
¨Ναγκόρνο Καραμπάχ: Όλοι λένε κάντε πίσω, πλην Ερντογάν
Την στιγμή που όλη η υφήλιος ζητά από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να κάνουν πίσω με σκοπό να αποφευχθεί η ανάφλεξη στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχει ένα ηγέτης που διαφοροποιείται και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…
Ο Τούρκος πρόεδρος, αντί να καλέσει τις δυο πλευρές για αποκλιμάκωση, ενδεχομένως προσφέροντας και τις τουρκικές «καλές υπηρεσίες» (μέθοδος επίλυσης διεθνών συγκρούσεων κατά τον ΟΗΕ), επέλεξε να αναφέρει ότι στηρίζει τους Αζέρους «μέχρι το τέλος» και μάλιστα φρόντισε να το κάνει και μελοδραματικό, αναφέροντας ότι «οι Τούρκοι προσεύχονται να επικρατήσουν οι αδερφοί Αζέροι θα επικρατήσουν σε αυτές τις συγκρούσεις»…

Αντιπερισπασμός στο άνοιγμα νέου μετώπου αντιπαράθεσης με την Ρωσία μιας και το παιχνίδι στην Συρία και το άνοιγμα της δημιουργίας Κουρδικού Κράτους είναι πλέον ειλημμένες αποφάσεις ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ;
Με τέτοιες κινήσεις που δεν δείχνουν στρατηγική επιδεξιότητα αλλά επιπολαιότητα και ατζαμοσύνη , η Τουρκία ουσιαστικά αυτοπυροβολείται.
Όταν πυροδοτείς με εκρηκτικά μια περιοχή από την οποία μέλλει να διέλθει πλησίον της γεωγραφικά στρατηγικός αγωγός που θα καθορίζει το ενεργειακό σου μέλλον, τι κάνεις;
Πυροβολείς τα ίδια σου τα χέρια.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο
¨Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ξεκινούν την κατασκευή του αγωγού ΤΑΝΑΡ
Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσουν επίσημα σήμερα (17 Μαρτίου) την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από το αζέρικο πεδίο Shah Deniz 2 σε Τούρκους και Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, θα παραστούν στην τελετή για την έναρξη των εργασιών του αγωγού αξίας 10δις δολάρια στην περιοχή Καρς της Τουρκίας, που έχει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ μήκους 1.850 χλμ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, θα συνδεθεί με τον ήδη υπάρχοντα Αγωγό Νοτίου Καυκάσου, ο οποίος με τη σειρά του συνδέει την Τουρκία με τα πεδία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, μέσω της Γεωργίας.
Ο ΤΑΝΑΡ θεωρείται μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο που έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας.
Οι υποστηρικτές του έργου αναμένουν ότι ο TANAP θα συνδεθεί και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη δυτική Τουρκία προς την Ελλάδα, την Αλβανία και κατά μήκος της Αδριατικής, στην Ιταλία.
Ο αγωγός θα βοηθήσει την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με την αξιοποίηση του πεδίου Shah Deniz 2, το οποίο, σύμφωνα με την BP, θα παράγει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η Ρωσία, επίσης, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, με τον Πρέσβη της Στην ΕΕ, Vladimir Chizгov, να ισχυρίζεται ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο από τεχνική άποψη» καθώς και «πολυδάπανο».

Τελικά πρέπει να ανησυχούμε γιατί το αφεντικό τρελάθηκε και κάνει προσφορές μοιραίες όχι μόνο στην Αρμενία αλλά και στο Αιγαίο τα επόμενα 24ωρα;
Όταν παίζεις με τους δήθεν φίλους το FIR Αθηνών μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου αμφισβητώντας ευθέως τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. , τι κάνεις;
Πυροβολείς τα πόδια σου.

¨Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και τις πλάτες του ΝΑΤΟ, εις βάρος της χώρας μας, καθώς προγραμμάτισε άσκηση με τη συμμετοχή και αμερικανικών πλοίων εντός του FIR Αθηνών μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου αμφισβητώντας ευθέως τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατά τη συνήθη πρακτική ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει σχετική ΝΟΤΑΜ για την πραγματοποίηση της Τουρκοαμερικανικής αεροναυτικής άσκησης στις 7 Απριλίου.
Οι Ελληνικές αρχές εξέδωσαν την 1η Απριλίου την ΝΟΤΑΜ Α0728/16, με την επισήμανση όμως ότι τα αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να «μην επηρεάσουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. σύμφωνα με το AIP-Greece» και επίσης θα πρέπει να «υποβάλλουν σχέδια πτήσης».

ΠΑΝΤΑ θα ισχύει το
¨Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι¨

Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ