20.4.16

Κάνουν ότι ξεχνούν τις δηλώσεις από την «κοιλιά του κήτους»


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Διερωτάται κανείς αν κάθε φορά που λένε κάτι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θυμούνται τίποτε από το δικό τους παρελθόν.
Διότι, είτε έχουν πάθει αμνησία, είτε βασίζονται στην γνωστή γκεμπελική αρχή σύμφωνα με την οποία «ο λαός έχει κοντή μνήμη».
Πώς αλλιώς να εξηγήσει το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha και στη Γιάννα Παπαδάκου (14 Απριλίου), έψεξε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή, όπως είπε, «αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από την Αμερική να στείλει μήνυμα για τη χώρα, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία και ταυτοχρόνως –που είναι ακόμα σημαντικότερο- την πλήρη ταύτιση των απόψεών του με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».
Σε διευκρινιστική ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το τι εννοεί όταν αναφέρεται σε «πλήρη ταύτιση», η κ. εκπρόσωπος απαντά: «Αυτά τα οποία είναι οι θέσεις του ΔΝΤ και έχουν επιβληθεί στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η συνταγή της λιτότητας. Η συνταγή η οποία απέτυχε παταγωδώς, εξ ου και η κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, στην οποία βρισκόμαστε ακόμα μέχρι σήμερα. Και η οποία συνταγή έλεγε: «διάλυση του κοινωνικού κράτους», «διάλυση των εργασιακών σχέσεων», «απελευθέρωση της αγοράς», «απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», «μειώσεις μισθών και συντάξεων». Αυτή είναι η συνταγή». Και σε άλλο σημείο:
«Και σήμερα επανέρχεται, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις αυτές του ΔΝΤ. Άρα, αυτή είναι η πρότασή του για τη χώρα. Και βεβαίως, φαντάζομαι ότι εννοεί και για το ύψος των μέτρων και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο απεικονίζει η θέση του ΔΝΤ. Κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση οτι έρχεται να επιβάλει 5,4 δις μέτρα για την τριετία, ταυτιζόμενος ο ίδιος με τα 8 δις ή και παραπάνω που ενδεχομένως να αποτυπώνει η άποψη του ΔΝΤ. Όλα αυτά, λοιπόν. Νομίζω ότι σε αυτή του τη συνέντευξη ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο κ. Μητσοτάκης, ίσως για πρώτη φορά, προφανώς επηρεαζόμενος και από το ότι βρισκόταν στην Αμερική και ενδεχομένως να ξεχάστηκε».
Η αλήθεια, βέβαια είναι, πως αυτός που «ξεχνιέται» κάθε φορά που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες – και κυρίως όταν επισκέπτεται την… «κοιλιά του κήτους» - είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Και ιδού τι δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου 2013, όταν επισκέφθηκε την έδρα του ΔΝΤ και συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Λίπτον, αναπληρωτή διευθυντή του Ταμείου:
«Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Blanchard  για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ, διαπιστώνουμε, πρώτον, ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους, και δεύτερον, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού, συγκεκριμένα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρώτον έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό, προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν ταυτόσημα πολύ μεγάλη ευθύνη, ακέραια ευθύνη, για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με έναν ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η δημοκρατία δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να δώσει θετική διέξοδο.
Ερωτήσεις:
Ερώτηση: Πώς νιώθετε που επισκεφτήκατε το ναό του καπιταλισμού;
Απάντηση: Ο κ. Λίπτον με καλωσόρισε λέγοντάς μου «καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους». Του απάντησα ότι είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα και κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Ερώτηση: Σχετικά με το κούρεμα, τι πιστεύει το ΔΝΤ; Είναι ένα αίτημα, εικασία ή πιστεύει ότι θα γίνει;
Απάντηση: Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι εδώ υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς σήμερα μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν την ευθύνη».
Δηλαδή, ακριβώς από την Αμερική, ο κ. Τσίπρας ένιωθε άνετα στην «κοιλιά του κήτους», αθώωνε το ΔΝΤ και κατήγγελλε ελληνικές κυβερνήσεις από αμερικανικό έδαφος και από την ίδια την έδρα του ΔΝΤ.
Λέγοντας μάλιστα ότι είχαν κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (που ουδέποτε περικόπηκαν) και ότι το… καημένο το ΔΝΤ ουδέποτε είχε ζητήσει κάτι τέτοιο!
Σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος μας λέει πως το «κακό ΔΝΤ» θέλει μειώσεις μισθών (που το 2013 δεν τις ήθελε, γιατί τότε, κατά τον κ. Τσίπρα ήταν «καλό»)!
Την επομένη της συνάντησής του με τον Λίπτον, στις 25 Ιανουαρίου 2013, ο κ. Τσίπρας είχε δώσει και συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, λέγοντας μάλιστα ότι «έχουμε αποκομίσει πολύ χρήσιμες εμπειρίες» από τις επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, καθώς «οι ΗΠΑ είναι ένα ανοικτό πολιτικό σύστημα. Οι προκαταλήψεις δεν παίζουν κανένα ρόλο. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Κόσμο»
Διότι, «προσπάθειά μου είναι να μπορέσω να βρω, ως αντικαπιταλιστής, διαύλους επικοινωνίας».
Κι’ όταν δέχθηκε ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έπραξε ακριβώς αυτά για τα οποία σήμερα η κ. Γεροβασίλη κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μίλησε για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή!
Επέμεινε και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα: Στις 24 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέντευξή του στη Real News και στον Β. Σκουρή, ο κ. Τσίπρας είπε:
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ κράτησαν πιο ευέλικτη δημοσιονομική στάση απέναντι στην κρίση, και κατάφερε να διαχειριστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κρίση. Αυτό δε σημαίνει ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν δραματικές κοινωνικές αντιθέσεις, δυστυχία και φτώχεια. Σημαίνει όμως ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη είναι λάθος και καταστροφική, και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και με κάθε σύμμαχο, αυτό να αλλάξει».
Δηλαδή, οι ΗΠΑ (και το ΔΝΤ προφανώς, γιατί αυτά πάνε πακέτο) τα κατάφεραν μια χαρά!
Οι ύμνοι συνεχίστηκαν και μετά την άνοδό του στην εξουσία, όταν και πάλι βρέθηκε στις ΗΠΑ.
Μιλώντας (29 Σεπτεμβρίου 2015) σε ομογενειακές οργανώσεις, ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως στη «μάχη» της διαπραγμάτευσης «υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση», και πως «στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ό,τι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια».
Επομένως, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά το αμερικανικό βήμα για να κατηγορήσει και τους πολιτικούς του αντιπάλους και την Ευρώπη…