9.4.16

Γαλλική "επανάσταση" για τα εργασιακά


Μισθωτοί, φοιτητές και μαθητές λυκείου κατέκλυσαν εκ νέους σήμερα τους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ωστόσο για μία ακόμη φορά οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από βίαια επεισόδια.


Περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Την 9η Μαρτίου, για παράδειγμα, οι διαδηλωτές ήταν 224.000 και 390.000 την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.Στη Νάντη, εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν οδοφράγματα, έσπασαν βιτρίνες, ενώ οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον.Οι διοργανωτές, που έκαναν από την πλευρά τους λόγο για 110.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, απέδωσαν το γεγονός αυτό στην περίοδο των σχολικών διακοπών. "Προφανώς, για τους μαθητές λυκείου και τους φοιτητές που βρίσκονται σε διακοπές, η μορφή της κινητοποίησης αλλάζει" δήλωσε ο Ουιλιάμ Μαρτινέ, επικεφαλής της μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης της Γαλλίας, της Unef.

Αυτή η θεωρία δεν απομένει παρά να επιβεβαιωθεί την 28η Απριλίου, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Σήμερα, επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις στη Νάντη και τη Ρέν (δυτικά), όπως και στο τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι. Σε αυτές τις τρεις πόλεις συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ νεαρών, ορισμένοι εκ των οποίων με τα πρόσωπα καλυμμένα, που εκσφενδόνιζαν αντικείμενα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στη Ρεν, τουλάχιστον 4 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 3 αστυνομικοί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Στη Νάντη, εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν οδοφράγματα, έσπασαν βιτρίνες, ενώ οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον.

Στο Παρίσι, 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Συνολικά, 26 άνθρωποι συνελήφθησαν, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
zougla.gr