28.4.16

Τουρκική προκλητικότητα: Αυτοί θα παρενοχλήσουν και την πτήση με το Άγιο Φως!

Για να "σπάσει ο τσαμπουκάς" των Τούρκων, θα πρότεινα έστω και για λόγους σκοπιμότητος,  να ζητηθεί από Ρωσικά μαχητικά να συνοδεύσουν το Άγιο Φώς. Οι Ρώσοι σίγουρα δεν θα αρνηθούν, οι δε υπόλοιποι, θα προβληματιστούν.Είναι μια καλή ευκαιρία.
ΑΛΕΞ

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο είναι “πολεμική”. Οι Τούρκοι δεν σέβονται απολύτως τίποτα. Ποια συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ που προβλέπει παύση πτήσεων και ασκήσεων σε μεγάλες θρηκευτικές εορτές; Αυτοί δεν σέβονται ούτε την Μεγάλη Εβδομάδα. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα ακόμη και η πτήση με την οποία θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Αθήνα δεν είναι…εξασφαλισμένη!

Το “αστείο” παρατράβηξε. Καλή η “στρατηγική ψυχραιμία”, αλλά πλέον μιλάμε για κανονική τρομοκρατία. Για να μην παρεξηγηθούμε ,οι ΕΔ κάνουν αυτό που προβλέπεται να κάνουν και φθάνουνε μέχρι εκεί που μπορούν. Η απόφαση για την αντιμετώπιση της τουρκικής αλητείας δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική. 
Και για να αποφύγουμε την δεύτερη παρεξήγηση, δεν είμαστε υπέρ της κλιμάκωσης από την πλευρά των Αθηνών. Αλλά διπλωματικά η Ελλάδα σ΄ αυτό το “σίφουνα” προκλήσεων είναι ανύπαρκτη. 
Δεν γνωρίζουμε αν είναι ευθύνη του ΥΠΕΞ ή του Μεγάρου Μαξίμου. Οι πληροφορίες τουMilitaire.gr  λένε ότι είναι “γραμμή” του Μαξίμου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα με “ψυχραιμία” σε σημείο υπερβολής. 
Κι αυτή η επιλογή ,λένε οι ίδιες πληροφορίες οφείλεται σε “συμβουλές και παραινέσεις” από το εξωτερικό. Από τις χώρες-δανειστές ,με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία. Η οποία συνιστά ηρεμία ,προφανώς γιατί εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Το “σφιχταγκάλιασμα” Βερολίνου-Άγκυρας είναι γνωστό.
Για οποιοδήποτε λόγο κι αν έχει ληφθεί η απόφαση να “σφυράμε αδιάφορα” στην τουρκική επιθετικότητα, είναι ΛΑΘΟΣ. Και τα λάθη ως γνωστόν πάντα πληρώνονται. Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών ο λογαριασμός είναι πάντα τσουχτερός.