17.4.16

Τριμερής ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας…


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της, καθώς στο τραπέζι θα καθίσουν μαζί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τον «βηματισμό» τους στις διεθνείς υποθέσεις προς αμοιβαίο όφελος.

Η συνάντηση που θα γίνει στη Μόσχα στις 18 Απριλίου, δηλαδή αύριο Δευτέρα, είναι πρακτικά η δέκατη τέταρτη τριμερής συνάντηση των προαναφερθέντων χωρών, που ξεκίνησαν από το 2003. Αυτό διευκρίνισε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που είναι ο οικοδεσπότης.
Στη σημερινή συγκυρία, η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν όλα τα φλέγοντα διεθνή ζητήματα, από την οικονομική κρίση, μέχρι τα θέματα της Ουκρανίας, του Αφγανιστάν κα της Μέσης Ανατολής γενικότερα.
Η «ειδική σχέση» που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Ινδία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι φανερό ότι περιορίζει τη δυνατότητα κοινής δράσης πέραν των πολιτικώς ορθών, ενώ και οι Κινέζοι, παρότι οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι σε καλό επίπεδο, προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από τα προβλήματα που έχει με τη Δύση, αν και οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ για «μονομερείς πρωτοβουλίες» στη Νότια Σινική Θάλασσα, περιορίζει τη διάθεση αυτή…
defence-point.gr