1.4.16

Όπου πάει ο Ερντογάν ξεσπάει βία! Επεισόδια στις ΗΠΑ με Κούρδους που θέλει να εξοντώσει!


Ταραχές μεταξύ των φρουρών ασφαλείας του Ερντογάν και διαδηλωτών
Πριν από την άφιξή του στο Brookings, ταραχές ξέσπασαν μεταξύ των φρουρών ασφαλείας του Ερντογάν και διαδηλωτών που ύψωναν σύμβολα των YPG.
Το προσωπικό ασφαλείας του τούρκου προέδρου τα έβαλε επίσης με δημοσιογράφους. Ένας άνδρας κλώτσησε αμερικανό δημοσιογράφο που προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει τις ταραχές.

Άλλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση δύο τούρκων δημοσιογράφων στο κτίριο του Brookings, μεταξύ αυτών ήταν ένας δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman, η οποία τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια από την τουρκική κυβέρνηση. Η Εθνική Λέσχη Αμερικανικού Τύπου, μια μεγάλη ένωση δημοσιογράφων, εξέφρασε την ανησυχία της μετά τις ταραχές αυτές.
“Ο πρόεδρος της Τουρκίας και η ομάδα ασφαλείας του είναι καλεσμένοι των ΗΠΑ”, δήλωσε σε ανακοίνωση ο Τόμας Μπαρ, πρόεδρος της Λέσχης. “Δεν έχουν το δικαίωμα να χτυπούν δημοσιογράφους ή διαδηλωτές ή οποιονδήποτε άλλον. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να εξάγει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Τύπου που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία”, δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του εναντίον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.
Επικαλούμενος το θέμα των 52 “λεγόμενων δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν”, δήλωσε ότι τα άτομα αυτά “είχαν ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις”.
“Αν θέλετε τις λεπτομέρειες, θα είμαι πολύ ευτυχής να τις μοιραστώ μαζί σας”, είπε κουνώντας έναν φάκελο.
“Στις τουρκικές φυλακές δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν λόγω του επαγγέλματός τους” ή λόγω της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, τόνισε εκτιμώντας ότι η επανεκλογή του απέδειξε τη δημοκρατική του νομιμότητα.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, μια συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Ομπάμα δεν είχε προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, στο περιθώριο της συνόδου. Αυτό είχε εκληφθεί ευρέως ως περιφρόνηση της Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν, εν μέσω των εντάσεων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως την ελευθερία του Τύπου, και τη συριακή κρίση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι πρόεδροι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν “τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης”.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί επίσης με τον Ερντογάν. Επιβεβαίωσαν τη “στενή συμμαχία” μεταξύ των δύο χωρών και την “κοινή βούλησή” τους να καταπολεμήσουν το ΙΚ.
Ζητά υποστήριξη από τους Ευρωπαίους
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στην Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των κούρδων αυτονομιστών, μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο η οποία προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η παρέμβασή του χθες βράδυ στο κέντρο Brookings σηματοδοτήθηκε από ταραχές μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών και δημοσιογράφων.
“Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό”, δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην επίθεση. “Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες, ελπίζω, να μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις”, δήλωσε ο Ερντογάν που πήγε στην αμερικανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που οργάνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Επτά τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 27 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο χθες στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, μια επίθεση που αποδόθηκε στους κούρδους αυτονομιστές.
Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός κατά του ΙΚ στη Συρία βοηθά τις Mονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) –ένοπλη πτέρυγα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία, του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD)– στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Ωστόσο η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η Δύση δεν πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχουν “καλοί τρομοκράτες” υπό το πρόσχημα ότι πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, δήλωσε ο Ερντογάν.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ /  http://www.militaire.gr/