13.4.16

Ειδομένη – Πειραιάς – Ελληνικό –Πλατεία Βικτωρίας …. Έλεος πια.





Του συνεργάτου μας Δημήτρη Κωνσταντάρα


Τι θα τους αφήσουμε να κάνουν αύριο οι Σκοπιανοί; Και γιατί να μη γίνει το ίδιο με τους Τούρκους στη Χίο και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Κω;

Ύστερα από ταλαιπωρία μηνών , τραγελαφικές εικόνες, γελοίες δηλώσεις, απουσία σκέψης και δράσης, αδιαφορίας, καταστροφών, περίεργης δραστηριότητας «ακτιβιστών»,  διαδηλώσεων της μαύρης συμφοράς και  δημιουργίας τραγικών συνθηκών  με ύποπτα κίνητρα και ύποπτους ανθρώπους στις γειτονιές της Αθήνας, η κατάσταση πια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς η Ελλάδα – με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης- έχει και επίσημα μεταβληθεί σε μια τεράστια παραγκούπολη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πολυμέτωπος, ακήρυχτος πόλεμος.


Τι κι αν μας λένε ότι «σήμερα ο αριθμός των μεταναστών είναι 52.837  άτομα»; Ποιος τους πιστεύει; Από πότε υπάρχουν στοιχεία; Ποιος τους μετρούσε πέρυσι τέτοιον καιρό; Πρόπερσι; ¨Ποιος τους κατέγραφε; Που «εξαφανίζονταν» μετά τη δύση του ηλίου αφού πρώτα «λιάζονταν» στην Ομόνοια; Πόσοι απ΄ αυτούς της Πλατείας Βικτωρίας και του Πεδίου του Άρεως έπεφταν στα χέρια λαθρέμπορων ψυχών που επί ένα χρόνο τους κοίμιζαν δέκα δέκα σε δυάρια στην Κυψέλη έναντι 5 ευρώ το βράδυ και σιγά- σιγά τους «έδιωχναν»; Πόσους «έδιωξαν» έτσι; Προς τα  πού;  52.837 άτομα είναι οι μετανάστες που πλημμύριζαν νησιά, πόλεις, χωριά, πλατείες, γήπεδα, παιδικές χαρές επί ένα- ενάμιση χρόνο;

Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο. Μέχρι οι Σκοπιανοί στρατιώτες κατάλαβαν τι «μπορντέλο χώρα» είμαστε και όχι μόνο μας στέλνουν ΠΙΣΩ αυτούς που δραπέτευσαν από το φράχτη ( κι εμείς τους δεχόμαστε) που προχτές έκαναν ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση ΜΕΣΑ από τη συνοριακή γραμμή. Η Φρόντεξ κάνει τουρισμό. Οι «ακτιβιστές» κοιμούνται στα Σκόπια κι έρχονται ανεμπόδιστα κάθε πρωί στην Ελλάδα για να υποκινήσουν εξεγέρσεις. Τι θα κάνουν αύριο οι Σκοπιανοί; Τι θα τους αφήσουμε να κάνουν; Και γιατί να μη γίνει το ίδιο με τους Τούρκους στη Χίο και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Κω;

Αλλά και στην Αθήνα, εκτός από την Πλατεία Βικτωρίας που ξανάγινε «φαβέλα» και τον Πειραιά όπου έχουμε καθημερινά ΜΑΧΕΣ μεταξύ προσφύγων από ‘δω και από ‘κεί, δραματική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ελληνικό. Η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» με δραματική επιστολή - έκκληση κρούει τον κώδωνα του αφού πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 6.000.
«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις, αλλά και πέριξ αυτών, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που έχει δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης.  Παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις...», αναφέρει η επιστολή.

Από την πλευρά μας γίνονται – λέει – «προσπάθειες να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Στέλνουν ανθρώπους μέχρι τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα.
 Τα έχει χάσει και ο  δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, τις εντολές «μη ανάμιξης της Αστυνομίας» σε αιματηρά επεισόδια και μιλώντας  στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει . Αλλά ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1000 άτομα για 24 ώρες,  έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα για ένα μήνα ».

Εντάξει. Ακήρυχτος είναι ο πόλεμος. Τι πρέπει να γίνει για να νοιαστεί κάποιος; Να μας τον κηρύξουν και επισήμως;