3.4.16

Το Βερολίνο απέκρυψε από τη Λευκωσία την πρόσκληση προς τον κατοχικό ηγέτη


Του Κώστα Βενιζέλου
Ταξιδιωτική περιοδεία ετοιμάζεται για τον Μουσταφά Ακιντζί, προκαλώντας πονοκέφαλο στη Λευκωσία. Αυτή την περίοδο προετοιμάζονται ταξίδια του κατοχικού ηγέτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με παρέμβαση της Άγκυρας αλλά και με ενθάρρυνση ενός τουλάχιστον εταίρου μας στην Ε.Ε., που κινείται παρασκηνιακά.


Πέραν από το προγραμματισμένο για αυτό το μήνα ταξίδι στο Βερολίνο, αυτό του καλοκαιριού στο Λονδίνο, πληροφορίες αναφέρουν πως «ψήνεται» πρόσκληση και από μια σκανδιναβική χώρα. Η κινητικότητα αυτή έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση και την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για αξιολόγηση της κατάστασης αλλά και τον καθορισμό κινήσεων υπό το φως και των εξελίξεων αυτών. Είναι σαφές πως ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος μέσα από την οικοδόμηση ενός διεθνούς προφίλ του Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, οι χώρες που επιλέγουν να τον προσκαλέσουν θέλουν μεν να ικανοποιήσουν την Άγκυρα ( και λόγω μεταναστευτικού), παράλληλα όμως χρησιμοποιούν μοχλό πίεσης προς τη Λευκωσία.

Πόσο κακοπροαίρετες είναι οι ενέργειες τους προκύπτει και από τις μεθοδεύσεις τους. Σημειώνεται συναφώς ότι το Βερολίνο απέφυγε να ενημερώσει τη Λευκωσία για την απόφασή του να προσκαλέσει τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Κι αυτό παρόλο που μετά που διαβιβάσθηκε στα κατεχόμενα η πρόσκληση, είχε επισκεφθεί το Βερολίνο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόσκληση όταν περιέπεσε στην αντίληψή της η διοργάνωση συζήτησης στο γνωστό ίδρυμα Friedrich Ebert, με ομιλητή τον κατοχικό ηγέτη( στις 12 Απριλίου). Σημειώνεται συναφώς ότι προηγήθηκε η πρόσκληση της λεγόμενης υπουργού Εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ στο Βερολίνο και η συνάντηση της με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, ο οποίος μερικά 24ωρα μετά, στις αρχές Μαρτίου, ήλθε στην Κύπρο και έγινε δεκτός από Πρόεδρο και ΥΠΕΞ ενώ πήγε και στα κατεχόμενα. Κι αυτό παρόλο που υπήρξε αντίδραση για τη μετάβαση της Τσολάκ στην Γερμανία. Η χλιαρή, ωστόσο, στάση της Λευκωσίας σαφώς και προκάλεσε και τα όσα ακολούθησαν με τις προσκλήσεις.

Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε να αποκρύψει από τη Λευκωσία την πρόσκληση προς τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και δεν οφείλεται τόσο γιατί ήθελαν να αποφύγουν την αντίδραση της Λευκωσίας, που αργά ή γρήγορα θα το μάθαινε, αλλά πρωτίστως επειδή στόχος ήταν να ικανοποιήσουν την Άγκυρα.

Όπως πληροφορούμαστε, εξαρχής ενήμεροι για το ταξιδιωτικό πρόγραμμα του κ. Ακιντζί είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι θα τον φιλοξενήσουν μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου. Για να καθησυχαστεί ο κατοχικός ηγέτης για την… καθυστέρηση αυτού του ταξιδιού, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υφυπουργού για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντιγκτον. Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Λίντιγκτον «επαναβεβαίωσε την επίσημη πρόσκληση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στον κ. Ακιντζί, ενώ συζητήθηκε η ημερομηνία και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης».

Είναι σαφές υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια για την οργάνωση επισκέψεων του Ακιντζί στο εξωτερικό ( όπως και της Τσολάκ). Η Λευκωσία, η οποία ανέχθηκε αρχικά τις κινήσεις αυτές και είχε συναινέσει σε επαφές του κατοχικού ηγέτη, επιχειρεί τώρα να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει γενίκευση του φαινομένου.Πόσο εύκολο είναι το εγχείρημα μας της, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως όσοι θα δέχονται την αντίδραση της Λευκωσίας θα παραπέμπουν στις συναντήσεις Ακιντζί με τον Κάμερον( στο Νταβός), τον Μπάιντεν ( περισσότερο από μια φορά), τον Κέρι και άλλους.

Ερωτήματα για τη μετάθεση

Η μετακίνηση της Λίζας Μπάντεχαϊμ στη Νέα Υόρκη μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων προκαλεί ευλόγως ερωτηματικά. Μπορεί αυτό να προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού, ωστόσο, για σκοπούς που έχουν σχέση με την αποστολή της, καθώς είναι εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι σπάνιο να διαφοροποιούνται οι διαδικασίες των μετακινήσεων-μεταθέσεων.

Αν και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, η οποία θα την αντικαταστήσει, παρακολουθεί χρόνια το Κυπριακό και υπηρέτησε στη Λευκωσία, ωστόσο, η Λίζα Μπάντεχαϊμ είναι καλή γνώστης των λεπτομερειών, εποπτεύει των συναντήσεων την περίοδο που απουσιάζει εκτός Κύπρου ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και είναι αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους. 

Συνεχής είναι η μετακίνηση άτυπων χρονοδιαγραμμάτων 

Δυο σταθμοί, ημερολογιακά, επηρεάζουν το Κυπριακό, γι αυτό και υπάρχει μερική αναπροσαρμογή κινήσεων, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν εξελίξεις και αποτέλεσμα, παρά τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν συνεχώς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε., που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο, θα καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια στο Κυπριακό με την ενεργοποίηση όλων των κέντρων διεθνούς επιρροής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Λονδίνο, που φαίνεται πως παρασκηνιακά δεν έχει χάσει ποσώς τον έλεγχο των κινήσεων, υποδεικνύει προς τους συνομιλητές του στη Λευκωσία πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις τώρα και γρήγορα καθώς στην Ουάσινγκτον όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα έχουν αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον τους.

Τούτο φαίνεται να ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τους ίδιους τους Βρετανούς, οι οποίο μέχρι και το δημοψήφισμα για το Brexit, είναι σαφές πως αποφεύγουν κινήσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Είναι προφανές πως οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες και η πορεία των διαπραγματεύσεων έχουν μετακινήσει για μια ακόμη φορά το άτυπο χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά και την επιμονή εταίρων μας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, αναμένονται εξελίξεις τον Ιούνιο αλλά κατά κύριο λόγο το Σεπτέμβριο. Μέσα σε αυτή τη λογική, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, που για μια ακόμη φορά τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετακινήσει το άτυπο χρονοδιάγραμμα τους μεταφέροντας τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες

http://mignatiou.com/2016/04/to-verolino-apekripse-apo-ti-lefkosia-tin-prosklisi-pros-ton-katochiko-igeti/
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/