1.4.16

Οι Κούρδοι ξεκίνησαν ταυτόχρονη επίθεση σε Αζάζ και Μanbij και δημιουργούν κράτος (φωτό)


ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ; 


του Βασίλη Καπούλα
Οι Κούρδοι του YPG με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας ξεκίνησαν την επίθεση τους στην Αζάζ ενώ οι δυνάμεις του κουρδικού SDF με την υποστήριξη αμερικανικών Α-10 επιτέθηκαν στη Manbij προκειμένου να ενώσουν τα τμήματα του μελλοντικού κράτους τους.
Όπως θα δείτε και στο χάρτη αν οι Κούρδοι καταλάβουν Αζαζ και Manbij ενώνουν ένα ενιαίο κουρδικό διάδρομο μήκους 500 χλμ ενώ ήδη έχουν διακηρύξει τη δημιουργία σε πρώτη φάση ομοσπονδίας.
Προς το παρόν η Τουρκία απαντά μόνο με πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεών τους κοντά στην Τζαραμπλούς στο βόρειο Χαλέπι και στο Καμισλί.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν την υπογραφή της εκεχειρίας στη Συρία, οι Κούρδοι είχαν πλησιάσει την Αζάζ όμως τότε είχαν επέμβει οι ΗΠΑ και υπό την απειλή εισβολής του Ρ.Τ.Ερντογάν είχαν ζητήσει από τους Κούρδους να σταματήσουν την προέλαση τους.
Οι μάχες αναμένονται να είναι εξαρετικά σφοδρές καθώς υπάρχουν πολλοί ισλαμιστές του ISIS στην περιοχή μαζί με τουρκικές ειδικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα τουρκικά άρματα μάχης και πυροβολικό πλήττουν θέσεις των Κούρδων και στην πόλη του Al-Qamishli στην Al-Hasakah.
Ένας Κούρδος έπεσε νεκρός από πυρά Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή.
Το "θερμόμετρο" πλέον είναι στο κόκκινο με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκφράζουν "ετοιμότητα" να κτυπήσουν τις θέσεις των Κούρδων μόλις παραβιαστεί η "τουρκική κόκκινη γραμμή". 
Επιπλέον τονίζουν πως "οι Κούρδοι θα λάβουν την απαιτούμενη απάντηση αν καταλάβουν την γραμμή Azaz-Jarablus".
"Οι κινήσεις των Κούρδων στο πεδίο των μαχών παρακολουθούνται από τουρκικές μονάδες συλλογής πληροφοριών".
"Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν Τ-155 Firtina όπως είχαν χρησιμοποιηθεί όταν οι Κούρδοι είχαν καταλάβει την αεροπορική βάση Menagh στο βόρειο Χαλέπι" τονίζουν...
"Οι ηγέτες του PYD ανακοίνωσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων πως ετοιμάζουν στρατιωτική επίθεση δυτικά του Ευφράτη για να καταλάβουν την Manbij".
"Αν τα καταφέρουν τότε θα κινηθούν βόρεια για να ελέγξουν όλη τη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία".
"Να είστε σίγουροι πως θα ανταποδώσουμε αν οι Κούρδοι μαζί με τους Άραβες και τους Χριστιανούς περάσουν τη γραμμή Azaz-Jarablus".
"Δεν θα επιτρέψουμε η Αζάζ να πέσει στα χέρια των Κούρδων" είπε ο Α.Νταβούτογλου.
Αν το PYD το καταφέρει τότε θα ενώσει  Κobani- Afrin- Haseke and Kobani και θα ελέγχει 500 χλμ συροτουρκικών συνόρων!
Οι μόνοι που είναι αντίθετοι με το εγχείρημα των Κούρδων του PYD είναι μερικοί Άραβες και Τουρκομάνοι που ελέγχονται από την Άγκυρα.
Την Κυριακή αναμένεται να ανοίξουν οι Κούρδοι γραφείο στην Πράγα και στην Κοπενχάγη.
Η δολιοφθορά των Τούρκων συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Ισλαμιστές του ISIS ντυμένοι με στολές του YPG προσπάθησαν να διεισδύσουν στη γιορή Newroz αλλά έγιναν αντιληπτοί και ακολούθησε σφαγή...
Περίπου είκοσι ταξιαρχίες του FSA μάχονται τους Κούρδους YPG.
www.pronews.gr