25.4.16

Εκλογές με δίλημμα «σύγκρουση με τους δανειστές και αποχώρηση από την ευρωζώνη ή αποδοχή του 4ου Μνημονίου»;


ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE - TO MIΣΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ «ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ» 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» η οποία είναι η κομματική «φωνή» του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε από το πρωί στο pronews.gr παρουσίασε για πρώτη φορά ότι το ποσοστό των Ελλήνων που εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στο 49% από το 64% που είχε καταγραφεί σε έρευνα της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων τον Νοέμβριο του 2015 καταδεικνύοντας έτσι το πιθανό ερώτημα με το οποίο μπορεί να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές όποτε τελικά και αν γίνουν που θα είναι το εξής:  
 Σύγκρουση με τους δανειστές ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ή αποδοχή και του 4ου Μνημονίου (το 3ο το αποδέχτηκε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου «συγχωρώντας» τον Α.Τσίπρα και δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία)   Δηλαδή ο μισός πληθυσμός σύμφωνα με την Public Issue θεωρεί πλέον την επιστροφή στην δραχμή ως ένα γεγονός που δεν μπορεί να είναι καταστροφικότερο από ότι συμβαίνει τώρα αυτή την στιγμή στην χώρα «εν ονόματι» του ευρώ. 

  Μειώθηκε το ποσοστό (60% από 71% τον Μάρτιο) όσων πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι απαραίτητες.   Αυξήθηκε το μερίδιο (38% από 25% τον Μάρτιο) όσων υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι μάλλον απαραίτητες.  
 Αύξηση του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί με νόμισμα τη δραχμή (30% από 21% τον Νοέμβριο του 2015).  

 Ένα ποσοστό 14% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα έχει καμία διαφορά (9% τον Νοέμβριο του 2015). 

  Ένα 88% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ένα 75% αναμένει επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.  
 Η ανάγνωση των ευρημάτων σε σύγκριση με εκείνα του Νοεμβρίου δείχνουν μια σαφή τάση εξόδου του εκλογικού σώματος από τον φόβο «της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη».  
 Φαίνεται μάλιστα ότι τα ποσοστά υπέρ της αποχώρησης (ή έστω της αδιαφορίας του αν θα γίνει αυτό) θα αυξηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των επίπονων και δολοφονικών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση κατά απαίτηση και εκβιασμούς των δανειστών (στους οποίους η ΕΕ κατέχει πρωτεύοντα ρόλο και φυσικά πρωτοστατεί η Γερμανία).
   Όμως αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η δημοσίευση των ευρημάτων στην κομματική εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος. Τα ευρήματα αυτά βρίσκουν το «φως» της δημοσιότητας σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές για την υπογραφή και 4ου Μνημονίου και στον «ορίζοντα» φαίνεται ζωντανό της προσφυγής της κάλπης.  
 Πιο "ζωντανό" από ποτέ είναι το σενάριο των εκλογών με την ημερομηνία-ορόσημο της 25ης Ιουλίου (καθώς μέχρι τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν με λίστα) να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup να συνταχθεί με την πολιτική του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ περί προληπτικών έκτακτων μέτρων που θα "φορτωθούν" στην "πλάτη" του Έλληνα εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2018 (που όπως έχει δείξει η πρόσφατη οικονομική ιστορία υπάρχουν πολλοί περισσότερες πιθανότητες να ΜΗΝ επιτευχθούν).     
 Έκτακτο πακέτο μέτρων το οποίο θα περάσει από την Βουλή και θα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στο άμεσο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ!      
Πραγματικός εφιάλτης δηλαδή που είναι άγνωστο κατά πόσον οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης θα μπορέσουν να τον φέρουν εις πέρας καθώς δεν ξέρουν εάν τελικώς θα υπάρξει και θετικό αντίκρυσμα στο άμεσο μέλλον τους επόμενους μήνες.  

  H Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα (λες και τα προηγούμενα ήτανε "κανονικά) ύψους 2% του ΑΕΠ, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, ως τίμημα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.  

    Τώρα ο κύριος Ντάισενμπλουμ παρουσιάζει το "τυρί" της ελάφρυνσης του χρέους για να δεχθεί η κυβέρνηση να "γδάρει" κι άλλο τον ελληνικό λαό και κυρίως για να δεχθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός να "κάτσει φρόνιμα" όσο θα συνεχίσουν να τον "γδέρνουν".  

    Ο Β. Σόιμπλε σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ υποτίθεται για να παραμείνει στο πρόγραμμα ζήτησε τα νέα σκληρά μέτρα.      Οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το πακέτο των έμμεσων φόρων.      
 Τώρα θα πρέπει ναπεράσουν και μέτρα τα οποία θα δεσμεύουν και την Βουλή του 2018 ανεξαρτήτως της τότε κομματικής συνθέσεως και ανεξαρτήτως της τότε κυβέρνησης.      Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα  στο Euronews όταν ρωτήθηκε κατά πόσο μπορούν να περάσουν τα σκληρά μέτρα από τη Βουλή ήταν σιβυλλική και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες.    
  «Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου εννούσε), με τον λαό να γνωρίζει τι υπάρχει στο τραπέζι.  
  Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία».   Αυτή την δήλωση την έκανε πριν την απόφαση του Eurogroup άρα αυτομάτως τίθεται σε ισχύ!   

   Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: Συμφωνία ή σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες ή σε ένα δημοψήφισμα.    Όμως λόγω της προηγούμενης κατάληξης του καλοκαιρινού δημοψηφίσματος όπου ο ελληνικός λαός άλλα ψήφισε και άλλα η κυβέρνησή του εφάρμοσε γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου ότι θα εκληφθεί από τους πολίτες ως ένα νέο πολιτικό ανέκδοτο και δεν θα έχει απήχηση μια τέτοια κίνηση, για αυτό τον  λόγο θα προτιμηθούν οι εκλογές.    
  Προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για σοβαρό «πολιτικό πρόβλημα» αν οι δανειστές ζητήσουν προληπτικά μέτρα.    Να λοιπόν που έγινε και αυτό.      Αν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάβει να διεκπεραιώσει ένα πακέτο μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ κινδυνεύει να εξανλήσει από τα 42 του το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει.      Αυτό σίγουρα δεν το θέλει.  
  To ζήτημα με τα μέτρα είναι η μια όψη του προβλήματος. Η άλλη είναι ότι τα χρήματα τελειώνουν.  Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το είπε ξεκάθαρα τις προηγούμενες μέρες λέγοντας ότι η κατάσταση με τη ρευστότητα γίνεται οριακή, και η κυβέρνηση με τις κινήσεις της να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα διαθέσιμα των νοσοκομείων και τα 100 εκατ. ευρώ που έχει στα ταμεία του ο ΟΑΕΔ δεν φρόντισε να τον διαψεύσει.  
 Συνεπώς έχουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του Ιουλίου όταν και τότε οι δανειστές «στραγγάλισαν» οικονομικά την χώρα με σκπό τον εκβιασμό τον οποίο και τελικώς πέτυχαν.   Η σημερινή δημοσκόπηση καταδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: Ότι η κυβέρνηση «μετράει» την διδάθεση της Κοινής Γνώμης εάν θα δεχόνταν μια προσφυγή στις κάλπες με το ερώτημα σύγκρουση ή υποταγή;   
 Γιατί οτιδήποτε άλλο θα είναι «κενού περιεχομένου».   Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ακόμα «κάβα» ένα 62% του εκλογικού σώματος που το καλοκαίρι του 2015 ψήφισε «όχι» και τελικώς δέχτηκε την ψυχρολουσία του «ναι».

PRONEWS