3.3.16

Νέες αποστάσεις από τον Ερντογάν παίρνει το State Department


Οι καιροί έχουν αλλάξει και η χωρίς όρους υποστήριξη της Τουρκίας την εποχή που η χώρα κυβερνιόταν από τους κεμαλικούς, επί της ουσίας το στράτευμα, έχει παρέλθει. Το «ανεπιστρεπτί» είναι πολύ πρόωρο να το προσθέσει κανείς, καθώς η «επιτυχία» του καθεστώτος Ερντογάν να έχει δημιουργήσει παντού αντιπάλους ενώ διακήρυσσε την «πολιτική μηδενικών προβλημάτων» του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει αφήσει ανοικτή την πιθανότητα για κάθε λογής εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.

Στη χθεσινή ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, του State Department, ο γνωστός ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Μιχάλης Ιγνατίου, έθεσε το θέμα στον εκπρόσωπο, Μαρκ Τόνερ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν συστηματικά να κάνουν χρήση της λέξεως «σύμμαχος» μαζί με αυτή «Ερντογάν», κάτι που παγίως πράττουν όταν αναφέρονται γενικά στην «Τουρκία».
Το ερώτημα είχε ως αφορμή την άρνηση του Ερντογάν να σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δυο δημοσιογράφους της «Τζουμχουριέτ», πέραν του σαφούς ερωτήματος για το αν ο Ερντογάν προσωπικά θεωρείται «σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Μαρκ Τόνερ απάντησε, ότι οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την απόφαση και δήλωσε με νόημα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την υπόθεση, προφανώς έχοντας κατά νου την απόπειρα Ερντογάν να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αφού όλα δείχνουν πως θέλει πάση θυσία τους δημοσιογράφους αυτούς στη φυλακή και με βαρύτατη μάλιστα ποινή.

Χθες ήταν μάλιστα η μέρα που έγινε γνωστό, ότι ο φορέας σαφέστατων φασιστικών καταβολών σε επίπεδο ιδεολογίας και νοοτροπίας Τούρκος ηγέτης, έχει σε δικαστική εκκρεμότητα 2.000 υποθέσεις στις οποίες διώκει νομικά Τούρκους πολίτες, αξιωματούχους και μη, θεωρώντας ότι τον προσέβαλαν με τα λόγια τους…
Ωστόσο – και αυτό είναι κατανοητό – ο Τόνερ αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει στην ερώτηση εάν θεωρεί το State Department ότι ο Ερντογάν καταπατά το τουρκικό Σύνταγμα. Δέχθηκε όμως να αναφέρει, με μια μικρή επιφύλαξη όπως προκύπτει από την απάντησή του, ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού της Δικαστηρίου…
Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην τουρκική και την αμερικανική ηγεσία προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει κανείς να δει ακριβή μετάφραση της συνομιλίας του Αμερικανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και το αγγλικό κείμενο στη διεύθυνση:http://mignatiou.com/2016/03/ti-apantise-to-st-ntipartment-sto-erotima-mas-an-o-erntogan-ine-gnisios-simmachos-ton-ipa/

defence-point