30.3.16

O Συριακός στρατός συνεχίζει την επίθεση προς την κατεύθυνση της πόλης al–Qaryatayn


O συριακός στρατός δεν θέλει ν΄αφήσει κανένα περιθώριο στο Ισλαμικό Κράτος που έχει κλονιστεί πολύ μετά την ιστορική κατά κυριολεξίαν ήττα του στην Παλμύρα Σε λιγότερες από 24 h από την ανάκτηση της Παλμύρας οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια επίθεση προς την κατεύθυνση της πόλης alQaryatayn, που βρίσκεται στα 80 χλμ ΝΔ της Homs στην ομώνυμη επαρχία. Αυτή η μικρή πόλη είναι στρατηγικής σημασίας γιατί είναι σ΄ένα δρόμο ανεφοδιασμού που συνδέει το τζιχαντιστικού οχυρό στο Qalamoun, που βρίσκεται μεταξύ Λιβάνου και Συρίας και επίσης ανοίγει μακριούς δρόμους ανεφοδιασμού προς Α και Β  της Συρίας παρακάμπτοντας την Παλμύρα δια μέσου της ερήμου.
Σήμερα ο στρατός ανέκτησε το όρος  Hazm Al-Gharbiyat που είναι στα 5χλμ δυτικά της πόλης, τη θέση  861 και ύπαιθρο νότια της πόλης.Capθη
Ο κυβερνήτης της Homs, Talal Barazi, ανακοίνωσε ότι ο στρατός και οι σύμμαχοί του  προελαύνουν σε 3 άξονες για να περικυκλώσουν την πόλη της al-Qarayatayn.Ήδη άρχισαν οι άμεσες μάχες.Όπως και στην Παλμύρα η ρωσική αεροπορία  συμμετέχει δραστήρια σε αυτή την μάχη  στην οποία ομοίως δεσμεύθηκε και η λιβανέζικη  Hezbollah γιατί η παρουσία της Daech στο al-Qaryatayn δομεί μια άμεση απειλή για το Λίβανο.
Ο συριακός στρατός ενδιαφέρεται επίσης για ένα ακόμη οχυρό της isis  που βρίσκεται που βρίκεται στο δρόμο που οδηγεί στη Deir Ezzor, στα ανατολικά , που θεωρείται ως η πύλη του Irak. Πρόκειται για την πόλη Sokhna στα 70 χλμ ανατολικά της Παλμύρας προς την οποία κι αποτραβήχθηκε ένα μέρος των τζιχαντιστών που υπερασπίστηκαν την Παλμύρα. Ο κυβερνήτης Talal Barazi  ανακοίνωσε ότι η Sokhna είναι ένας πρωταρχικός στόχος γιατί η πτώση της θα ανοίξει το δρόμο προς τη Deir Ezzor, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που είναι παγιδευμένη από τους τζιχαντιστές εδώ και 2,5 χρόνια.
Και αν επίσης ο συριακός στρατός κατορθώσει ν΄ανακτήσει επίσης την τοποθεσία al-Koum, στο βορρά της Παλμύρας θα είναι στην ακρογραμμή της βόρειας επαρχίας της Raqqa, που αποτελεί το προπύργιο της isis  στη Συρία.rfi 29/3/16
dimpenews.com