5.3.16

Συντριβή του ISIS σε Χάμα-Χαλέπι-Ντέιρ Εζόρ - Κούρδοι και συριακές δυνάμεις "σφίγγουν" την Ράκκα από βόρεια και δυτικά (vid)


Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ "ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΣΕ" ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ - ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ - ΛΙΠΟΤΑΚΤΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ 

 Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν βρεθεί οι δυνάεις του ISIS καθώς εξαιρούνται της εκεχειρίας μαζί με αυτές της Αλ Νούσρα και συνεχίζεται το "σφυροκόπημά" τους από την ρωσική Αεροπορία και τον συριακό Στρατός σε Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ ενώ υπάρχει και νέα προώθηση κουρδικών δυνάμεων στην βόρεια επαρχία της Ράκκα οι οποίες κατέλαβαν... δύο πόλεις με αποτέλεσμα η ομώνυμη πόλη που αποτελεί και την "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Συρία να βρίσκεται πλέον υπό άμεση απειλή και από τον βορά αλλά και από την Δύση όπου έχει διεισδύσει 555 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των κυβερνητικών δυνάμεων.

   Η Ράκκα έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο από τις κουρδικές δυνάμεις ενώ η κατάληψη 50 πόλεων και χωριών στο ανατολικό Χαλέπι έχουν επιτρέψει στις συριακές δυνάμεις να πλησιάσουν και αυτές διαμέσου του αυτοκινητόδρομου M45 (Hama στην Raqqah) και να φτάσουν τις δυτικές παρυφές της επαρχίας    Αυτή τη στιγμή το επονομαζόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει συρρικνωθεί κατά 20% σε Ιράκ και Συρία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική της εκστρατεία.

   Αυτή την στιγμή το ISIS ελέγχει μόλις το 10 % των τουρκοσυριακών συνόρων και ουδείς πιστεύει ότι είναι σε θέση να το υπερασπιστεί επί μακρό χρονικό διάστημα.   Στην τρομοκρατική οργάνωση βασιλεύει η απόλυτη σύγχυση και το χάος.  
 Πολλοί μαχητές της οργάνωσης έχουν καταφύγει στην έρημο από το φόβο θανάτου τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και από τα πυρά του Στρατού της Συρίας, που συνεχώς προεαλαύνει.   
   Οι διοικητές των ομάδων του Ντάες αναγκάζονται να εκτελούν λιποτάκτες που τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί μαζικό φαινόμενο.  
   Έγινε γνωστό,  ότι μεταξύ των τρομοκρατών που πυροβολήθηκαν από τζιχαντιστές ήταν και Ολλανδοί υπήκοοι που προσπάθησαν να διαφύγουν.  
 
  Οι Ολλανδικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτήν την πορεία που παίρνουν τα πράγματα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες,  περίπου 75 άτομα με ολλανδική υπηκοότητα αλλά μαροκινής καταγωγής κατάφεραν να διαφύγουν από την τρομοκρατική οργάνωση. 

  Έχουν επιστρέψει και αυτή τη στιγμή η αστυνομία στο Άμστερνταμ έχει καταγεγραμμένους 200 Ολλανδούς υπηκόους που εντάχθηκαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όλοι έχουν καταγωγή από τη βόρεια Αφρική.   
 
 Πολλοί λιποτάκτες ακολουθούν την λαθρομεταναστευτική-προσφυγική ροή μέσω Τουρκίας και Ελλάδας για να επιστρέψουν σε χώρες της Ευρώπης. Πολλοί από αυτούς θα εγκλωβιστούν την Ελλάδα ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Η ρωσική Αεροπορία προχώρησε σε ανελέητους βομβαρδισμούς θέσεων του ISIS στην επαρχία της Χομς και συγκεκριμένα στην ανατολική ύπαιθρο χτυπώντας τις γραμμές των ισλαμιστών στις στρατηγικές πόλεις της αρχαίας ελληνιστικής Παλμύρας και της Al-Sakhanah.   
 Στο "στόχαστρο" της RuAF μπήκανε οι γραμμές ανεφοδιαμσού καυσίμων των ισλαμιστών της ISIS στην ύπαιθρο της Παλμύρας, οι δρόμοι αυτοί πηγαίνουν στην Al-Raqqa και στο Aleppo και από εκεί στα τουρκικά σύνορα.  
 Η RuAF χτύπησε τους οδικούς κόμβους του Rasm Al-‘Arnab και του Wadi Al-Abyad, καταστρέφοντας ντουζίνες βυτιοφόρων και ένα κέντρο διοικήσεως και ελέγχου την ίδια στιγμή που η 67η Ταξιαρχία του συριακού Στρατού της 18ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας συνέχισε την προέλασή της στην πόλη Al-Dawa στην ύπαιθορ της Παλμύρα καταλαμβάνοντας ολόkληρο το χωριό. 

Στα βορειοδυτικά της  Al-Dawa, συριακές επίλεκτες ομάδες των "πανθήρων" έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο το ύψωμα του Tal Halawa κοντά στην αρχαία ελληνιστική πόλη.   Η τακτική κατάσταση γύρω από την πόλη δείχνει ότι μόνο τα όρη Qassoun στα δυτικά της Παλμύρας έχουν παραμείνει στα χέρια των ισλαμιστών και αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο για την οριστική διείσδυση εντός της πόλης. 
  Το ISIS σύμφωνα με πληροφορίες εξαπέλυσε νέα επίθεση στον αυτοκινητόδρομο Khanasser-Aleppo με την ελπίδα να αποκόψει το ανεφοδιασμό των συριακών δυνάμεν στο Χαλέπι στην πόλη Sheikh Hilal-Ithriya μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του περασμένου μήνα.  
 Οι μέχρι τώρα αναφορές όλες τείνουν στο να επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση αυτή απωθείται επαρκώς μέχρι αυτή τη στιγμή. 
  Έχει παρατηρηθεί λειψανδρία στις δυνάμεις του ISIS και σημαντικά προβλήματα μεταφοράς λόγως σαφούς έλλειψης μέσων και καυσίμων.  
 Απελπισία έχει καταλάβει το ISIS και στην Deir Ezzor όπου επιχέιρησε να διασπάσει τις συριακές γραμμές με 14 επιθέσεις αυτοκτονίας!  
 Μόνο μία από αυτές  στη συνοικία Al-Baghayliyah στέφθηκε με μερική επιτυχία, αλλά αμέσως μετά οι δυνάμεις των ισλαμιστών απωθήθηκαν από την συριακή φρουρά η οποία δοκιμάζεται στην μαρτυρική πόλη για 3,5 χρόνια αποκλεισμένη από την υπόλοιπη συριακή ενδοχώρα. 




pronews