24.3.16

Συναγερμός στην Ευρώπη για νέο χτύπημα μέχρι το Πάσχα - Προειδοποιεί η Europol


Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ενόψει των γιορτών του Πάσχα, εκφράζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες

Η Europol μάλιστα προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα υιοθετήσει νέα πιο επιθετική στρατηγική κατά της Ευρώπης.
Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το δίκτυο των τουλάχιστον 5.000 υπόπτων τρομοκρατών είναι περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ, όπως προειδοποιεί η Europol.

Ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέιν Ράιτ, επιβεβαίωσε σήμερα τη σύνδεση των βομβιστών των Βρυξελλών με τις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο.
“Ανησυχούμε για την έκταση με την οποία ανακαλύπτουμε τώρα ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο από ότι φοβόμασταν αρχικά”, ανέφερε στο BBC Radio.
2016 03 24T102408Z 1615914490 LR2EC3O0SVXCG RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST
Μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες Πηγή REUTERS/Charles Platiau
“Αντιμετωπίζουμε μια πιο έκτακτη απειλή ασφάλειας από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Απειλεί όχι μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά ταυτόχρονα έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία”, πρόσθεσε.
“Η πρωτοποριακή χρήση του ίντερνετ από τον ISIS για να στρατολογήσει μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού συνιστά απειλή άνευ προηγουμένου”.

5000 ριζοσπαστικοποιημένοι τζιχανστιστές εντός Ευρώπης

Είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσοι μαχητές είναι ενεργοί και προετοιμάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά ανησυχούμε για μια κοινότητα 5.000 υπόπτων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν εμπειρία μάχης, μερικοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Ορισμένοι από αυτούς θα συμμετάσχουν σίγουρα στη νέα στρατηγική που έχει ξεκινήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση, για πιο οργανωμένες πολλαπλές επιθέσεις που θα στοχεύουν σε πολλούς τραυματίες”, κατέληξε ο Γουέιν Ράιτ λίγες ώρες πριν παρευρεθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που συγκαλείται στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ.

cnn.gr/