7.3.16

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το κλείσιμο "του δρόμου των Βαλκανίων" - Η Ελλάδα συμφώνησε!


Η ΕΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ "ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ" ΚΑΙ Η... "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΥΝΑΙΝΕΙ !

Το κλείσιμο του λεγόμενου «διαδρόμου των Βαλκανίων» για τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
Το χειρότερο όμως είναι ότι συμφωνία επετεύχθη το βράδυ της Κυριακής για ακραία μέτρα στην Ευρώπη  ανάμεσα στα 28 κράτη, δηλαδή και την Ελλάδα!

Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της φημολογίας που έχει αναπτυχθεί μετά την αποκάλυψη της αυστριακής εφημερίδας Der Standard για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τον Κουρτς στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου «Anne Will» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση με το γεγονός ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους του πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα. Σε αναφορά στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο με την ΠΓΔΜ ο Ζεμπάστιαν Κούρτς είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ' αναλογία πληθυσμού και επί πλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.
Στην ίδια γραμμή και η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, η οποία στην διαδικτυακή έκδοση της Huffington Post επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη. Προσκεκλημένος στη συζήτηση και ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι το με το να σφραγίζουν ορισμένες χώρες τα σύνορά τους δεν λύνεται το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά αυτό οδηγεί σε φαινόμενο ντόμινο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να καταπολεμηθεί το προσφυγικό στις ρίζες του», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Το βάρος του προσφυγικού στο σημερινό συμβούλιο κορυφής πέφτει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα, από πλευράς ΕΕ, και στην Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με την ΕΕ. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια προπαρασκευαστική συνάντηση του σημερινού συμβουλίου προς την κατεύθυνση εφαρμογής από την Τουρκία του σχεδίου δράσης, που προβλέπει χορήγηση 3 δις ευρώ στην Τουρκία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα γευματίσουν με τον τούρκο πρωθυπουργό. Χθες βράδυ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει κάνει «αποφασιστικά βήματα» για να σεβαστεί το σχέδιο δράσης με την ΕΕ που συμφωνήθηκε τέλος του περασμένου Νοεμβρίου
Σε άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας.
Το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «28» αφήνει να εννοηθεί ότι και η χώρα μας θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.
Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει λόγο για ακραία μέτρα της Ευρώπης και τονίζει ότι η συμφωνία επετεύχθη το βράδυ της Κυριακής, ανάμεσα σε 28 κράτη, δηλαδή και την Ελλάδα.
«Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος έχει πλέον κλείσει» αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής.
«Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνουμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να διαχειριστεί την κατάσταση», συνεχίζει το κείμενο που έχει ήδη εγκριθεί από τις 28 πρεσβευτές σύμφωνα με την Le Figaro.
Σημειώνεται ότι στην κίνηση αυτή είχαν προχωρήσει πολύ πριν την ΕΕ, η Αυστρίακαι οι χώρες του Βίζεγκαρντ.
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed».
Στο σχέδιο της Συνόδου Κορυφής προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών.
Αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα συμφώνησε να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και να μεταμορφωθεί η χώρα μας σε πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών!
Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης που οδήγησε περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο προς τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη. Οι «28» αποφασίζουν, επίσης, να φανούν ενωμένοι και αποφασιστικοί. Χωρίς να το λέει, η Ευρώπη επικροτεί την κίνηση χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία, οι οποίες έχουν ήδη παραβιάσει τη ζώνη Σένγκεν και είχαν αρχικά κατηγορηθεί γι'αυτό.
Μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα
Η Ευρώπη θα αποφασίσει, επίσης, μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούσαν για το ανθρώπινο δράμα, χωρίς προηγούμενο, που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.
Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα υπολογίσουν απλώς το κόστος των αποφάσεων: «πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση πολύ σοβαρή», αναφέρει επί λέξει το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Οι «28» θα αποφασίσουν, κατά συνέπεια, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μια απάντηση μαζική, «άμεση και κατάλληλη» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ελλάδας και στους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει!
Αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν
Εκτός από τις αποφάσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα επιχειρήσει να διασώσει την ζώνη Σένγκεν από την διάλυση. Καταρχήν θα αποφασίσουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο στα ελληνικά σύνορα, τα οποία θα φυλάξουν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που θα έρθουν από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα τέλη Μαρτίου.
Αστυνομικοί και συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ελλάδας
«Οι χώρες μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν απολύτως στην έκκληση της Frontex, το αργότερο την 1η Απριλίου», γράφει το κείμενο συμπερασμάτων.
Στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα ορισμένων χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως «ως το τέλος του έτους», όπως γράφει το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Εκκληση στην Τουρκία να δέχεται πίσω τους μετανάστες
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Τουρκίας, ενώ έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής τις τελευταίες ημέρες στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι παρών στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών, τους οποίους θα στέλνει πίσω η Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της προεδρίας μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το πλαίσιο που προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την ΕΕ έχει ως εξής:  
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.
Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.
Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους. 
Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».
pronews