17.3.16

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό


Με σχετικά χαμηλές προσδοκίες αλλά και μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο παρασκηνίου και διπλωματίας  προσέρχονται σήμερα  17 Μαρτίου  στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 28 μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο. Το μεγάλο ζητούμενο   είναι αν θα υπάρξει τελική συμφωνία   με την Τουρκία  για το θέμα του προσφυγικού.

Το προσχέδιο που δόθηκε από τον Ντόναλτ Τουσκ το βράδυ της Τετάρτης  στους 28, προβλέπει την επιτάχυνση της επαναπροώθησης και της μετεγκατάστασης. Ειδικότερα όλοι  οι νέοι παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, θα επιστρέφουν στη  γείτονα με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών. Έως το τέλος του Ιουνίου του 2016 θα επιταχυνθεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος της είναι η μείωση των προσφυγικών ροών, η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων διακινητών και η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης των προσφύγων στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στις 12:15 ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ και πιθανότατα τον Φρανσουά Ολάντ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος διευκρίνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη  καθώς  οι θέσεις  και τα συμφέροντα ποικίλουν  και καθιστούν την επίτευξη συμφωνίας  σύνθετη  υπόθεση. Η  Τουρκία βάζει στο τραπέζι  και θέματα  που δεν σχετίζονται άμεσα με το προσφυγικό όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με αποτέλεσμα να  εγερθούν ενστάσεις. Δείγμα το κλίματος που επικρατεί η δήλωση  του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ο οποίος τόνισε πως η Ε.Ε σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δώσει «ελευθέρας» στην Τουρκία για τη συμφωνία. Αναφερόμενος στο θέμα της βίζας ο κ. Τίμερμανς ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις έως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της για μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε χωρίς βίζα από τα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή οι χώρες του Βίζεγκραντ αλλά και η Κύπρος εμφανίζονται  σταθερές στις θέσεις τους  και  στις ενστάσεις τους για τη συμφωνία και ζητούν την ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων .
Ο Πρόεδρος της Kομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα. Ωστόσο υποστήριξε ότι η Τουρκία ούτε σε 10 χρόνια δεν θα είναι έτοιμη για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς  και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας” και πρόσθεσε: “Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο”.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ