22.3.16

Τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα καταγγέλει η Κύπρος

Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου. 
Η επιστολή με ημερομηνία 10 Μαρτίου, κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε δύο χωριστά παραρτήματα που επισυνάπτονται, στο μεν πρώτο καταγράφονται οι παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο δεύτερο η παράνομη χρήση των κλειστών λιμένων από τουρκικά πολεμικά πλοία, κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου 2016. Σημειώνει επίσης ότι τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Παράλληλα καταγγέλλεται και η παράνομη έκδοση οδηγιών αεροπλοΐας από την Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για τις ημερομηνίες 24 και 25 Φεβρουαρίου. 
«Οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, υποστηρίζοντας έναν δήθεν εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», γράφει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ (με κοινοποίηση και τον πρόεδρο της ΓΣ και του Σ.Α.), ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος. Επιπλέον, συνεχίζει, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας (FIR) μέσω κλήσεων ασυρμάτου, ενώ οι παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτες. «Η πολιτική της Τουρκίας παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και αψηφά τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο». 
Καταλήγοντας, αφού καταγγέλλει τις παραβιάσεις, απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους, ζητώντας την τήρηση των αρχών της κυριαρχίας και της μη επέμβασης, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
ΠΗΓΗ: A.Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
militaire