9.3.16

Κυβέρνηση "ότι νάναι": Τώρα μιλάνε για "πόλεμο" με την Τουρκία - Δηλώσεις Δ.Μάρδα για να "μαζέψει" τα "αμάζευτα" του Α.Τσίπρα


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση Α.Τσίπρα και Α.Νταβούτογλου ότι δεν πρέπει να αναφέρεται καν το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών (και άρα αρμόδιος για τα ελληνοτουρκικά) Δ.Μάρδας, προσπαθώντας τα "μαζέψει τα όσα τραγελαφικά ειπώθηκαν (ή δεν ειπώθηκαν...) από τον Ελληνα πρωθυπουργό, προχώρησε σε μια δήλωση εντελώς αντίθετη και με την διατύπωση και με το πνεύμα της κοινής δήλωσης, η οποία έχει διάφορες ερμηνείες ως προς την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί: Συγκεκριμένα δήλωσε ότι "Με την Τουρκία είτε θα έχουμε διπλωματική λύση είτε θα έχουμε πόλεμο".

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μάρδας είπε ότι «κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις  διπλωματικές υπομνήσεις (νότες), οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις νότες...
Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος».
Και συνέχισε: «Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος). Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο». 
Ερωτηθείς για τη στάση του πρωθυπουργού όσον αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί casus belli ο κ. Μάρδας είπε: «Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται».
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Μάρδα στον Βήμα FM:
-Για τις σχέσεις με την Τουρκία και το casus belli
"To casus belli είναι κατ’ αρχάς αντίθετο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό το θυμάμαι από τα ακαδημαϊκά μου, είναι ή το άρθρο 2 ή το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη, που απαγορεύει την απειλή χρήσης βίας. Αυτό είναι δεδομένο, λοιπόν από εκεί και πέρα, αυτό το απάντησε (ο πρωθυπουργός)… Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται".
Πολύ σωστή τοποθέτηση, αν απευθύνεται στην Αγκυρα...
-Για τις παραβιάσεις, στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης
"Αυτό το θέμα, δεν το ακούμε για πρώτη φορά και όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος...
Διαφορετικά, πόλεμος!
Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία έχει οργανωθεί με ένα μεγάλο σύνολο θεσμών, οι οποίοι επιδιώκουν να λύσουν όλα τα προβλήματα, με ειρηνικό τρόπο.
Αν κάποιος προτείνει κάποια άλλη λύση, να μου δώσει τη λύση σε αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).
Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε «πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».
Πριν φτάσουμε στον πόλεμο, φυσικά, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν. Ακόμα και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού υποστρατηγικής κρούσης Su-24 από την τουρκική Αεροπορία δεν προκάλεσε πόλεμο. Οικονοικές κυρώσεις, ναι, αλλά όχι πόλεμο. Και ανάλογα περιστατικά στο Αιγαίο, πάλι δεν έχουν προκαλέσει πόλεμο. Αλλά είχαν κάνει την τουρκική Αεροπορία και κατ'επέκταση της Αγκυρα να "μαζευτεί" για κάποιο καιρό.
Πάντως είναι σαφής η προσπάθεια να "μαζέψει" τις χθεσινές δηλώσεις ή μη δηλώσεις του Α.Τσίπρα, του οποίου η εμφάνιση ήταν, επιεικώς, ατυχής. Aναφέρθηκε στο Αιγαίο τουλάχιστον 3 φορές με την φράση "η θάλασσά μας";
Xαρακτήρισε το casus belli "παρελθόν" ενώ είναι νόμος της τουρικής Δημοκρατίας που αναφέρει με σαφήνεια ότι θα κηρυχθεί πόλεμος κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όμως δικαιούται από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.
 
Είπε ότι το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής από την δεκαετία του '60. Αλλά το casus belli διατυπώθηκε μόλις το 1994 οπότε η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια;
 
Δεν απάντησε στην πρωτοφανή δήλωση του Α.Νταβούτογλου ότι "Ο,τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο” και άφησε έτσι να εννοηθεί ότι δέχεται την θέση του Τούρκου πρωθυπουργού.