11.3.16

Aγγλικανός αρχιεπίσκοπος: "Δεν είναι ρατσιστής όποιος "φοβάται" το μεταναστευτικό"


Μπορεί κάποιος να "φοβάται" την επίδραση που έχει η "τεράστια" συρροή προσφύγων στην Ευρώπη, χωρίς εντούτοις να χαρακτηριστεί ρατσιστής, δήλωσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών που ζουν στον κόσμο.

"Ο φόβος είναι ένα θεμιτό συναίσθημα την ώρα που παρακολουθούμε μια τόσο κολοσσιαία κρίση. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι τεράστια. Το να αισθάνεται κάποιος ανησυχία μπροστά σ' αυτήν είναι πολύ φυσιολογικό", δήλωσε ο αγγλικανός ηγέτης σε συνέντευξή του στο The House, το περιοδικό του βρετανικού κοινοβουλίου.
"Ιδιαίτερα στις μη προνομιούχες κοινότητες, υπάρχει μια αληθινή ανησυχία: ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη στέγαση; Στις θέσεις εργασίας μας; Στο σύστημα υγείας μας; (...) Υπάρχει μια τάση να λέμε: 'Οι άνθρωποι αυτοί είναι ρατσιστές'. Είναι σκανδαλώδες, απολύτως σκανδαλώδες".
Ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Brexit με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ χειροκρότησε αμέσως τα "λογικά λόγια" του αρχιεπισκόπου. "Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι ελίτ έχουν αποφασίσει ότι είναι τρομερό να μιλάει κάποιος για μετανάστευση και αν εντούτοις το κάνει, είναι ρατσιστής", δήλωσε στο BBC ο υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Εντούτοις ο Τζάστιν Ουέλμπι αρνήθηκε να εκφράσει οποιαδήποτε προτίμηση στην "ευαίσθητη" συζήτηση για το Brexit, δηλώνοντας: "Δεν μπορείς να λες: 'ό Θεός σας ζητάει να ψηφίσετε το ένα ή το άλλο στρατόπεδο'".
Επέμεινε μόνο στο γεγονός ότι η μεταναστευτική κρίση αντιπροσωπεύει "μια τέτοια πρόκληση που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί παρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και κάλεσε ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους να αναγνωρίσουν ότι η συζήτηση για το Brexit "δεν αφορά μόνο εμάς".
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ανανέωσε τις επικρίσεις του έναντι της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτηρίζοντας "πολύ ισχνή" τη βρετανική πρόταση για υποδοχή 20.000 προσφύγων έως το 2020. Κυρίως, πρόσθεσε, όταν τη συγκρίνουμε με την "εξαιρετική" προσπάθεια της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
pronews