31.3.16

Τρίτη, 29/3,16.30, συγκλονιστικά νέα αλλά… ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ


Του συνεργάτου μας  Δημήτρη Κωνσταντάρα


Αν δεν ξέρετε, μπορείτε σίγουρα να φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει για ένα δημοσιογράφο / αναλυτή/ αρθρογράφο μπροστά σε μια πολύ σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί για το μέλλον μας, που κανείς δεν του τη λέει, απλώς υπονοεί ποια μπορεί να είναι αυτή και σε βάζει να ψάχνεις τα γραπτά άλλων έμπειρων αναλυτών/ αρθρογράφων για το τι πιστεύουν ΑΥΤΟΙ ότι θα συμβεί και μάλιστα σήμερα – αύριο. Μύλος.

Μια πλευρά: «Σε νέα μέτρα ύψους 5,25 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχει «καθίσει» η μπίλια στη συζήτηση με την τρόικα, όπως  αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος». Άρα η κυβέρνηση «κάπου» συμφώνησε αλλά το «που» και «τι» θα μας το πει σε λίγες ώρες» Και τι κάνανε όλοι τόσες ώρες  στο  Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο γραφείο του  Δραγασάκη; Τι λένε; «Έγινε πλέον σαφές, ότι δεν πέρασαν ούτε οι μαξιμαλιστικές απόψεις του Δ.Ν.Τ. που ήθελε μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (7,9 δισ. €), ούτε η ελληνική θέση  για «μη μέτρα» ή το πολύ στο 1% του ΑΕΠ. Πέρασαν οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών που ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΝ το 3% του ΑΕΠ ( 5,25 δισ. €).
Μια  άλλη πλευρά: « Δίνουν άλλο ένα 3% του Ελληνικού ΑΕΠ για να μείνουμε στο ευρώ! Νέοι σκληροί φόροι γιατί  να ξαναπληρώσουμε τέλη ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ στο ευρώ! Και τα βαριά φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ( 3% του ΑΕΠ), ετοιμάζεται να τα λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 15 Απριλίου ικανοποιώντας δανειστές και ντόπιο κατεστημένο.»
Μια τρίτη πλευρά, μας μπερδεύει ακόμα περισσότερο, μπλέκοντας το ποσοστό των μέτρων στο ΑΕΠ με δισεκατομμύρια: «Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει ως τις 15 Απριλίου. Διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων δανειστών- κυβέρνησης, με το δημοσιονομικό να κλείνει με μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό στέλεχος οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση του ΔΝΤ και αποδέχτηκαν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που ήταν και απαίτηση της Κομισιόν αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ.».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη, αντιλαμβανόμενη ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλά και διάφορα, επιχείρησε να «ξεκαθαρίσει» κάπως τα πράγματα αλλά…. : «Η κυβέρνηση συζητά στη βάση λήψης μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ. ευρώ . Τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Σταθερός μας στόχος είναι πάντα να μην πληγούν τα αδύναμα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα».
Συγγνώμη αλλά πάλι δεν κατάλαβα. Απόφαση έχει ληφθεί; ΠΟΣΑ θα πληρώσουμε; Πληρώνοντας αυτά, τι έχουμε επιτύχει; Με το χρέος τι γίνεται; Και άσε τις  «καλές προθέσεις της κυβέρνησης». Πήξαμε από δαύτες.
Κερατούκληδες. Ούτε εσείς ξέρετε έτσι;