20.2.16

Με "βροχή" ρουκετών οι Τούρκοι κτύπησαν το Χαλέπι - Έκτακτη σύσκεψη του Σ.Α. ζήτησε η Ρωσία (φωτό, vid)


ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ Β.ΣΥΡΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 

του Βασίλη Καπούλα
Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Συρία καθώς η Τουρκία για πρώτη φορά έπληξε θέσεις των Κούρδων σε Azaz, Αfrin και Χαλέπι με ρουκέτες Τοros των 122 χλστ και Κasirga τις οποίες μετέφεραν από την Α.Θράκη ενώ η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
To σφυροκόπημα των θέσεων των Κούρδων δεν έγινε από το Kilis όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά από πιο μακριά από την περιοχή Kırıkhan στο Hatay.
 
Eν τω μεταξύ ο Αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας, Abidin Ünal, επισκέφτηκε την μονάδα στο Hatay και επιθεώρησε τα α/α συστήματα Hawk και Stinger.
 
Toυρκικά άρματα μάχης, ΤΟΜΑ εισέβαλαν στην Συρία στην περιοχή Afrin. Υπολογίζεται ότι μπήκαν περίπου 2.000 ισλαμιστές και τουρκικές ειδικές δυνάμεις.
 
Οι μισοί περίπου προωθήθηκαν προς το Χαλέπι για να ενισχύσουν την άμυνα των ισλαμιστών, η οποία έχει καταρρεύσει ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν προς την Azaz και Afrin.
 
Στην Αfrin οι Τούρκοι σκάβουν φράχτη και ανεγείρουν τοίχο κοντά μεταξύ Sorka και Meidan Ekbis, μια πόλη στα προάστια του Χαλεπίου.
 
Δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά οχήματα προχώρησαν 200 μέτρα στην κουρδική περιοχή της Συρίας στην περιοχή του Χαλεπίου.
 
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η εισβολή των τουρκικών μονάδων στην Β.Συρία
 
"Η Ρωσία ζήτησε σήμερα έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το ζήτημα και να υποβληθεί σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα περιέχει την απαίτηση να σταματήσει κάθε πράξη που υπονομεύει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και εναντίον του ψηφίσματος 2254 των ΗΕ, όπως και προσπάθειες ειρήνευσης. Oποιαδήποτε εισβολή θα είναι παράνομη" είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
 
Ταυτόχρονα, πολεμικό συμβούλιο λαμβάνει χώρα και στην Μόσχα υπό τον πρόεδρο Β.Πούτιν με κεντρικό θέμα συζήτησης "την κατάσταση στην Συρία και ειδικά σε σύνδεση με την επιθετικότητα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας"!
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σ.Αραβίας, Adel al-Jubeir, είπε ότι η χώρα του "θα δώσει  α/α συστήματα εδάφους-αέρος στις ισλαμιστικές ομάδες ώστε να καταστρέψουν τα ελικόπτερα και τα μαχητικά και να αλλάξουν όπως έγινε και στο Αφγανιστάν την ισορροπία ισχύος στην Συρία".
 
Ο σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Σ.Αραβίας, Asiri, τόνισε ότι "δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης της εισβολής γι αυτό συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους στρατιωτικούς αναλυτές  που θα αποφασίσουν τον χρόνο, την έκταση, το εύρος και τον αριθμό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης"!
 
Σε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η Ουάσιγκτον έδωσε πληροφορίες για το που επιχειρούν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μέσα στην Συρία καθώς η Ρωσική Αεροπορία ετοιμάζεται να ξεκινήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς στις βόρειες περιοχές.
 
Ο στρατηγός Charles Brown, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της USAF και την Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι:
 
"Ενημερώσαμε την Ρωσία σχετικά με τις περιοχές που επιχειρούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επειδή αυτό αφορούσε την ασφάλεια των αμερικανών στρατιωτικών. Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας. Η πληροφόρηση έγινε μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας".
 
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ζητήθηκε από την Ρωσία "να αποφύγει να βομβαρδίσει ευρείες περιοχές στην Βόρεια Συρία γιατί επιχειρούν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και τόνισαν πως υπάρχει ένα είδος "μνημονίου κατανόησης" μεταξύ των δυο χωρών ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνα περιστατικά. Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες" τόνισαν.
 
Tέλος, σε μια περίεργη εξέλιξη -καθώς οι επικεφαλείς YPG, PYD, PKK έχουν αρνηθεί την ευθύνη- ομάδα που φέρεται να συνδέεται με το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις στην Άγκυρα.
 
"Τα Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν" (ΤΑΚ) είπαν ότι οι εκρήξεις ήταν απάντηση στον Ρ.Τ.Ερντογάν και ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους.
 
Πάντως για να διαμορφωθεί "κλίμα" εισβολής στην Συρία όλες οι κυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες αρθρογραφούν υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας.
 
Δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.
 
Δείτε εικόνες από την εισβολή των Τούρκων, τα πολεμοφόδια (μερικά κροατικά) που έστειλαν και την προκήρυξη του ΤΑΚ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pronews