16.2.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρωσικά Su-35S ενεπλάκησαν με γερμανικά Tornado και τα εκδίωξαν από τη Συρία


Να ετοιμάζεται η Μέρκελ να εγκατασταθεί στη ...δυτική Γερμανία. Juan 

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

του Βασίλη Καπούλα
Εμπλοκή ρωσικών μαχητικών Su-35S και γερμανικών Tornado σημειώθηκε χθες αργά τη νύχτα στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η Μόσχα με την άμεση αντίδραση και επί της ουσίας εκδίωξη των γερμανικών αεροσκαφών έστειλε το μήνυμα στο Βερολίνο πώς δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια με την Τουρκία στην περιοχή της Συρίας. Και το έδειξε αυτό με τον πιο σαφή τρόπο.

Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του ΝΑΤΟ (Executive Director of the NATO Joint Air Power Competence Centre) Joachim Wundrak. Ο Γερμανός στρατηγός ανέφερε πώς τα Tornado που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία ενεπλάκησαν και εκδιώχθηκαν από τον εναέριο χώρο της χώρας από ρωσικά μαχητικά Su-35S.

Τα ρωσικά υπερσύγχρονα μαχητικά που πρόσφατα μετέφερε στη Συρία η Μόσχα είχαν γίνει η σκιά των γερμανικών Tornado από την έναρξη της επιχείρησης. Κι όταν έγινε αντιληπτό από τους Ρώσους πώς στόχος τους δεν είναι να πληγούν τζιχαντιστές αλλά να γίνει νυχτερινή καταγραφή των δυνάμεων Ρωσίας-Συρίας-Κούρδων στη βόρεια Συρία τότε η αποστολή των γερμανικών μαχητικών ανακόπηκε μάλλον βιαίως.

“Αυτό συνέβη για να δείξει η Ρωσία την παρουσία της ως σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ”, δήλωσε ο Joachim Wundrak, όπως μετέδωσε η Rheinische Post, αλλά το μήνυμα της Μόσχας είναι ακόμη πιο συγκεκριμένο και αφορά το ίδιο το Βερολίνο και τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στηρίζοντας τους Τούρκους και τα σχέδια τους για εισβολή στη Συρία.

Η Ρωσία βλέπει ενιαίο άξονα Τουρκίας-Γερμανίας μετά και από την κοινή τους πρόταση για κάθοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση του ρωσικού Στόλου που κινείται στη Μεσόγειο. Οι περιπολίες για τους μετανάστες είναι καθαρά ένας προσχηματικός λόγος και γι' αυτό όλοι υποστηρίζουν πώς δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως τίποτα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται δε πως μόλις χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε για πρώτη φορά no-fly-zone στην βόρεια Συρία, συμπλέοντας ξεκάθαρα με τα τουρκικά συμφέροντα που θέλουν κάτι τέτοιο πριν καν εμπλακεί η Ρωσία προκειμένου ανενόχλητο το τουρκικό πυροβολικό να ισοπεδώσει τις περιοχές όπου κινούνται οι Κούρδοι και να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους τροφοδοσίας με όπλα και πυρομαχικά των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Έχει απειλήσει ανοιχτά την Τουρκία με πόλεμο σε περίπτωση που επιχειρήσει εισβολή στη Συρία ή απογειώσει μαχητικά της να βομβαρδίσουν στόχους στη βόρεια Συρία.

Tώρα τα σκάγια παίρνουν και τη Γερμανία που θέλησε με έξι Tornado, ένα πλοίο και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που έχει διαθέσει δήθεν στον “αντιτρομοκρατικό αγώνα” να επιβάλει θέσεις στη Συρία που ταυτίζονται μάλιστα με αυτές της Άγκυρας. Κάτι δεν έχει καταλάβει...

pronews