21.2.16

Ξεκίνησε η προέλαση προς την Ράκκα! - Οι τζιχαντιστές του ISIS υποχωρούν ατάκτως και από τα προάστια της Μοσούλης! (vid)


ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ "ΛΙΩΣΙΜΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ "ΚΑΡΠΟΥΣ" 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο συριακός Στρατός ξεκίνησε την μεγάλη επιχείρηση απελευθέρωσης της επαρχίας Ράκκα και της ομώνυμης πόλης που έχει μετατραπεί σε "πρωτεύουσα" του ISIS ενώ παρόμοια νικηφόρα πορεία επιτυγχάνει και ο ιρακινός Στρατός προελαύνοντας προς την Μοσούλη προωθούμενος στην επαρχία της Νινευί.
 
Ήδη οι τζιχαντιστές στην Μοσούλη λιποτακτούν και εγκαταλείπουν τα προάστια την πόλη αφού βλέπουν ότι η οπισθοχώρηση σε όλα τα μέτωπα είναι χωρίς μη αναστρέψιμη.
 
Δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά και του ιρακινού Στρατού συνεχίζουν την προέλασή τους στη βορειοδυτική επαρχία της Νινευή στο Ιράκ,
 
Περισσότεροι από 80 τζιχαντιστές του iSIS εγκατέλειψαν τα προάστια της Μοσούλης μόνο το Σάββατο φοβούμενοι ότι οι επιθέσεις των Πεσμεργκά και του ιρακινού Στρατού σύντομα θα τους φέρουν σε απόσταση "βολής" από την πόλη η οποια θεωρείται η "πρωτεύουσα" του ISIS στην ιρακινή επικράτεια, αλλά και το επίκεντρο του επίδοξου "Ισλαμικού Χαλιφάτου", καθώς ο αρχηγός του Αλ Μπαγκνταντί φιλοδοξούσε να γίνει ο νέος Χαλίφης Χαρούν Αλ Ρασίντ (από τους μεγαλύτερους Χαλίφηδες της Βαγδάτης και πασίγνωστος πέραν της ηγεμονίας του και από το "Χίλιες και μια νύχτες" ή αλλιώς "τα παραμύθια της Χαλιμάς")
 
Ο αριθμός των τζιχαντιστών στην Μοσούλη έχει μείώνεται συνεχώς καθώς υπάρχει ένα κύμα λιποταξιών που οφέιλεται στις συνεχόμενες ήττες.
 
Οι πρόσφατες νίκες των ιρακινών στρατευμάτων έχουν προκαλέσει μεγάλη πίεση στο Ισλαμικό Κράτος ιδιαίτερα μετά την κατάληψη του κομβικού Ραμάντι ο δρόμος προς την Μοσούλη είναι ορθάνοιχτος καθώς οι τζιχαντιστές δυσκολεύονται να μετακινήσουν δυνάμεις στην ανοιχτή ερημική ιρακινή ύπαιθρο όπου αποτελούν εύκολο στόχο για την ιρακινή Αεροπορία.
 
Αν και η Μοσούλη στην αρχή φάνταζαι ότι βρίσκεται μακριά, πρόκειται για μια απόσταση που μπορεί να διανυθεί πολύ σύντομα.
Μετά την ολοκληρωτική περικύκλωση του Χαλεπίου ο συριακός Στρατός υπό την προστασία της ρωσικής Αεροπορίας και εκτελώντας τον σχεδιασμό των Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων ξεκίνησε την διείσδυση στην "ενδοχώρα" του ΙSIS και συγκεκριμένα προελαύνει στην επαρχία της Ράκκα αρχίζοντας την πίεση στην "πρωτεύουσα" των ισλαμιστών στην Συρία.   Η 555η Ταξιαρχία της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας προωθείται στον αυτοκινητόδρομο που συνδέεει την Χάμα με την Ράκκα καταλαμβάνοντας κάθε μέρα χωριά και πόλεις της περιοχής την στιγμή που το μέτωπο των ισλαμιστών έχει καταρρεύσει και οι τζιχαντιστές υποχωρούν άτακτα προς το αεροδρόμιο της Tabaqa    Η Ταξιαρχία υποστηριζόμενη από δυναμεις της παλαιστινιακής πολιτοφυλακής Liwaa Al-Quds” (Jerusalem Brigade), της Liwaa Suqour Al-Sahra (Desert Hawks Brigade), και της Fouj Al-Joulan (Σύνταγμα Golani) απεκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Al-Massabah μετά από μια βίαιη μάχη με το ISIS κοντά στην στρατηγική πόλη Zakiyah.   

 Μαζί με την κατάληψη της Al-Massabah οι συρικακές δυνάμεις εξασφάλισαν τον έλεγχο πέντε δεσπόζοντων υψωμάτων που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους με σχετική ευκολία και να μποροέσουν να επιχειρήσουν για περαιτέρω διείσδυση προς την πόλη της Zakiyah. 
  Η πόλη αυτή είναι κομβική σημασίας καθώς μετά από αυτήν ο δρόμος για την Ράκκα είναι ορθάνοιχτος και θεωρείται ότι η Δαμασκός θα έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να προωθηθεί καθώς θα συγκεντρωθούν επιπλέον τμήματα υοστήριξης από Χεζμπολάχ, τους Ιρανούς Αλ Κουντς, Ιρακινούς παραστρατιωτικούς και Ασσύριους πολιτοφύλακες. 

  H θέση της Ράκκα γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς και οι κουρδικές δυνάμεις του YPG την απέκοψαν από την Μοσούλη του Ιράκ καταλαμβάνοντας την πόλη Al Shadadi.   Στα μετόπισθεν του Χαλεπίου οι συριακές επίλεκτες ‘Tiger Forces’ απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέεγειας της πόλης μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους ισλαμιστές του ISIS στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, ενώ με την κατάληψη των κωμοπόλεων Umm Turaykiyah και Balat στα δυτικά του εργοστασίου  παγιδεύθηκαν 800 μαχητές του ISIS που πολεμούν τα συριακά στρατεύματα στην πόλη Al-Safira και στο γειτονικό Tal ‘Aran.   
 Με την κατάληψη του θερμοηλεκρικού εργοστασίου το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι την λειτουργία του, οι ελεγχόμενες από τον Στρατό συνοικίες θα αποκτήσουν και πάλι ρεύμα μετά από δύο χρόνια ελλείψεων σε φως και νερό.  

 Η κατάρρευση των τζιχαντιστών σε όλα τα μέτωπα μετά από 4 μήνες ρωσικών βομβαρδισμών είναι πλέον εμφανής.   Υπάρχουν ελλείψεις σε βυτιοφόρα, καύσιμα, οπλισμό και άνδρες και σε ... ρευστό. Το ISIS δεν μπορεί να στρατολογεί και δεν μπορεί να αποστέλλει ενισχύσεις καθώς όλα τα τμήματα εξοντώνονται απο την ρωσική Αεροπορία μόλις βγαίνουν στην ανοιχτή συριακή ερημική ύπαιθρο. 
  Μετά από πολύ καιρό η Συρία βλέπει κάποιο "φως". - 

pronews