6.2.16

"Παράνομες οι χρεώσεις της ΔΕΗ"


Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος 

 
Τα χαρτιά του ανοίγει ο πανεπιστημιακός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.O.Ε.), Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, σχετικά με «παράνομες χρεώσεις» οι οποίες όπως ισχυρίζεται επιβάλλονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο zougla.gr, εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει μαζί με άλλους πολίτες, δικαστικό αγώνα κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού διότι όπως τονίζει
 «η συγκεκριμένη ΔΕΚΟ βάζει παράνομα χαράτσι με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας 20% -30% επιπλέον στους λογαριασμούς των πολιτών».
Επίσης το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., σε συνεργασία με πολλούς δήμους της Αττικής, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια αφενός με στόχο την ενημέρωση των πολιτών-καταναλωτών και αφετέρου την καταγγελία-διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς την Δ.Ε.Η.

Η ενημέρωση έγκειται στο γεγονός ότι ενώ από το 2011 (Νόμος 4001/22-8-2011) καταργήθηκε το άρθρο 29 του Νόμου 2773/99, με το οποίο επιβαλλόταν αυθαίρετα από τη Δ.Ε.Η. ο όρος «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» η χρέωση των οποίων έφθανε περίπου στο 40% της αξίας της καταναλισκώμενης ενέργειας, η Δ.Ε.Η. συνεχίζει να το εισπράττει παράνομα.

Η καταγγελία απευθύνεται στη Δ.Ε.Η. και στον Υπουργό ΠΕΚΑ και στηρίζεται σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη στα παρακάτω στοιχεία:

«1.Η σκληρή λιτότητα της τελευταίας πενταετίας δεν δικαιολογεί παράνομες, αδικαιολόγητες και καταχρηστικές χρεώσεις , ιδιαίτερα των Δ.Ε.Κ.Ο. (Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας), όπου μια από αυτές είναι και η Δ.Ε.Η.

2.Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, με την καθαρή έννοια του όρου, έχουν στόχους και προοπτικές. Επειδή όμως η συγκεκριμένη Κ.Ω. δεν είχε ούτε στόχους ούτε προοπτικές , καταργήθηκε από τον Αύγουστο του 2011.

3.Τα κέρδη της Δ.Ε.Η. από την επιβολή αυτών των παράνομων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχουν υπολογισθεί από το 1999 μέχρι σήμερα στο ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι σήμερα στα 2,8 δις. ευρώ.

4.Πολλές χιλιάδες οικογένειες ,λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., βρίσκονται σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.»


«20 αγωγές κατά της ΔΕΗ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς»
Όπως αποκαλύπτει ο κος Χριστοδουλάκης, το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΔΕΗ με ομαδικές αγωγές πολιτών, ζητώντας να επιστραφούν από τη δημόσια επιχείρηση τα επιπλέον χρήματα τα οποία έχουν εισπράξει από τους πολίτες. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο δύο αγωγές έχουν κερδηθεί πρωτόδικα αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε πως όντος οι χρεώσεις ήταν παράνομες. Όσον αφορά στις υπόλοιπες αναμένεται να εκδικαστούν. Βέβαια από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει ασκήσει έφεση σε αυτές τις αποφάσεις. 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Κέντρου, η εφημερίδα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., έχει πολλές φορές αναφερθεί αναλυτικά με δημοσιεύματα στη ΔΕΗ και στις χρεώσεις.


(Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάστε το ανωτέρω  κείμενο)

H καταγγελία του πανεπιστημιακού κ. Χριστοδουλάκη:zougla