9.2.16

Δημοψηφίσματα παντού και για όλα, τώρα μήπως είναι η ώρα;


Η κοινωνία μας πνίγεται από τον αντιασφαλιστικό βρόγχο και την ισλαμιστική λαθροπλημμυρίδα. Οι διαδηλώσεις έχουν βραχυκυκλώσει την ημιθανή Οικονομία μας, το κράτος ακόμη και με τον στρατό αδυνατεί να διαχειριστεί την λαθρομεταναστευτική απόβαση και τα Κόμματα αλληλοϋβρίζονται ανίκανα για όποιες λύσεις. Φυσικό επακόλουθο άλλωστε, αφού τα ίδια αυτά τα Κόμματα μας οδήγησαν στην σημερινή πρωτόγνωρη άβυσσο της «μεταπολίτευσης». Από την Ειδομένη στην Κω και από τον Έβρο στα Τέμπη, η Ελλάδα σφαδάζει και σπαράσσεται ως επιληπτική. Έλαχε ο Τσίπρας της Αριστεράς να είναι ο θανατηφόρος κόκκος;

Ας αντιδράσουμε, νηφάλια και αποφασιστικά: 1) Ο «Καλλικράτης» παρέχει στις τοπικές κοινωνίες δυνατότητα να διενεργήσουν δημοψήφισμα με συλλογή υπογραφών του 1/3 των εκλογέων ή των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου και, 2) μπορεί να εισαχθεί πρόταση πανελληνίου δημοψηφίσματος στην Βουλή με πρόταση των 2/5 του συνόλου των βουλευτών (ήτοι 120 στον αριθμό)  είτε για την αποδοχή των «hot spots» είτε για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού καθεστώτος.
Οι προτάσεις για διενέργεια δημοψηφισμάτων, μπορούν να εκτονώσουν τις συγκρούσεις και να αποφευχθούν τα τραγικά χειρότερα, μπορούν να εκφράσουν την λαϊκή βούληση και συνευθύνη, μπορούν να δώσουν διαπραγματευτική ευελιξία και αξιοπιστία στην κυβέρνηση, μπορούν να κάνουν χρήσιμα τα Κόμματα και αυθεντικούς τους συνδικαλιστές. Τα δημοψηφίσματα μπορούν να είναι η πολιτική απάντηση στην πολιτειακή κρίση και απαξίωση, μπορούν να γίνουν εφαλτήρια αναγέννησης της Πολιτικής στην πατρίδα μας, μπορούν να μας ενώσουν πέραν και υπεράνω παρατάξεων και ιδεολογιών.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει εμείς οι πολίτες, να κυβερνήσουμε την χώρα μας. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να περισωθούμε. Δεν υπάρχει κανείς άλλος.
Η αδιέξοδη πολιτική και οικονομική κρίση στο εσωτερικό μας και η πολεμική κατάσταση δίπλα μας στην ανατολική Μεσόγειο με τον νεοθωμανικό τουρκικό επεκτατισμό και τον φρικώδη διεστραμμένο ισλαμοφασισμό, μας υποχρεώνουν σε κατεπείγουσα εγρήγορση.
Νίκος Καραβαζάκης
vimasaronikou.wordpress.com