8.2.16

Νομιμοποίηση ( φαρμακευτικής) κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Την πλήρη νομιμοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και αξιοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης που χρησιμοποιείται σε σοβαρές ασθένειες αλλά και της βιομηχανικής κάνναβης που χρησιμεύει για καλλυντικά και υπερτροφές ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο ερωτώντα τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκη Μπαλαούρα, καλούν τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν το πράσινο φως για την νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν την «αποδεδειγμένη ευεργετική δράση» της σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών του στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της. «Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Οι βουλευτές ζητούν, όμως, και την νομιμοποίηση της κλωστικής ή αλλιώς βιομηχανικής κάνναβης που όπως αναφέρουν καλλιεργείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα επιδοτείται από την ΕΕ. «Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές  στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη με την ινδική κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%» επισημαίνουν. Υπογραμμίζουν, δε ότι πλέον η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και υπερτροφές (τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλες). «Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης.
news247