7.2.16

Ο πόλεμος των μηχανών άρχισε! (*****)

 Τα mini drones των τρομοκρατών θα ανατρέψουν την ασφάλεια των υπέρτερων συμβατικών δυνάμεων...Κανείς πλέον "Καθεστωτικός στόχος" (κτίριο, πρόσωπα ή ΟΤΙ άλλο), όσο καλά κι αν φρουρείται δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής...Ο αντάρτης πια δεν χρειάζεται να ρισκάρει με "άμεση εισβολή/προσβολή" ισχυρότερου αντιπάλου...



επιμέλεια - κείμενα: Γιώργος Ανεστόπουλος

22 Απριλίου του 2015 ένα drone που έφερε ως φορτίο "ραδιενεργή άμμο" προσγειώθηκε στην ταράτσα του γραφείου του Ιάπωνα Πρωθυπουργού.

Ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά με drones ανά την υφήλιο.

Ίσως όμως το πιο κοντινό στον μεγάλο φόβο των Αρχών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.

Πως είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι ν' αποφασίσει κάποιος να "φορτώσει με εκρηκτικά" ένα drone και να το "εξαπολύσει" κατά ενός στόχου.

Καλοκαίρι του 2015 έκανε αίσθηση στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι όπου φαίνονταν ένα mini drone να πετάει σε χαμηλή πτήση μέσα στο δάσος.

Φυσικά, η είδηση - ανατριχιαστική για κάποιους, (χαιρέκακα) διασκεδαστική για κάποιους άλλους - δεν ήταν στον οικολογικό διάκοσμο του βίντεο...

Αλλά στο "τι έφερε" πάνω του το "ελικοπτεράκι"...

Έφερε λοιπόν ένα ημιαυτόματο πιστόλι των 9mm, το οποίο "πυροβολούσε" κάθε περίπου 3 δευτερόλεπτα...

Άγνωστο εάν ήταν έτσι ρυθμισμένο - κατά κάποιον τρόπο - ή αν είχε να κάνει με "εντολές που έδινε στο telecontrol" ο χειριστής του.

Ο οποίος ήταν ένας έφηβος...απλά ένας έφηβος τον οποίο βοήθησε στην κατασκευή του ο ίδιος ο καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο (τμήμα Μηχανολογίας) στο οποίο φοιτούσε ο "μικρός"...

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν (από το βίντεο στο you tube), τον εντόπισαν, τον συνέλαβαν και έληξε το θέμα, άγνωστο πως...

Γεγονός είναι πως δεν πλημμύρισε το you tube από "ανάλογα πειράματα"...
Παράξενο, έτσι;

Που πήγε το "Κίνημα των Μιμητών";

Όχι, δεν είναι καθόλου τυχαίο...
Έχει να κάνει με κείνο τον φόβο των αρχών ασφαλείας διεθνώς που λέγαμε πιο πάνω.

Συνεπώς, ένα από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν πάρει, είναι ο περιορισμός - όσο το δυνατόν - της διακίνησης εικόνας και πληροφορίας - όταν αφορά πιθανή "τρομοκρατική χρήση" των drones...

Εν πάση περιπτώσει, ιδού το βίντεο:


 (https://www.youtube.com/watch?v=xqHrTtvFFIs)

Περισσότερα περί του θέματος στο http://aegeanhawk.blogspot.gr/2016/01/drone-drone-video.html

Αν κάνετε δε στο ελληνικό διαδίκτυο μια αναζήτηση, δεν θα βρείτε και πολλές αναδημοσιεύσεις του θέματος, ούτε εκείνη την περίοδο, ούτε αργότερα.

Είπαμε περί του "γιατί"...

Αντίστοιχος ντόρος είχε γίνει τον Απρίλιο του 2012 με ένα άλλο βιντεάκι στο you tube.

Ήταν η γνωστή περίπτωση του

Prototype Quadrotor with Machine Gun

Ενός drone με τέσσερις έλικες και ένα ημιπολυβόλο προσαρμοσμένο πάνω του με το οποίο προκαλεί σοβαρή καταστροφή γύρω του.


(https://www.youtube.com/watch?v=SNPJMk2fgJU)

Στο τέλος μάλιστα του βίντεο αποκαλύπτονταν πως ήταν ταυτόχρονα γομωμένο και με εκρηκτική ύλη,τινάζοντας ένα αυτοκίνητο στόχο στον αέρα.

Τότε ήταν αμφιλεγόμενη η υποδοχή του βίντεο.

Άλλοι το είδαν με έκπληξη, κάποιοι υποθέτω με ενδιαφέρον κι άλλοι με γέλια ως ένα καλό animation πλην όμως άλλο ένα HOAX...

Όλοι όμως με τρόμο...γι' αυτό που προμήνυε...

Η υπόθεση αυτή αναθερμάνθηκε μέσα στον Δεκέμβριο του '15...

Τα δημοσιεύματα είχαν τίτλο:

Η Ρωσία κατασκευάζει φλογοβόλα οπλισμένα drones

και το σχετικό κειμενάκι είχε ως εξής:

"...Πριν από λίγα χρόνια έγινε viral βίντεο στο διαδίκτυο όπου εμφανίζονταν drone με ενσωματωμένο πολυβόλο να καταστρέφει στόχους.

Τελικά αποδείχτηκε πως το συγκεκριμένο βίντεο αφορούσε ουσιαστικά σε video game, όμως μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά την επιστημονική φαντασία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας κατασκευής όπλων, Rostec, δήλωσε ότι η εταιρεία κατασκευάζει ένα φθηνό φλογοβόλο drone, το οποίο θα μπορεί να πυροβολεί κιόλας.

Ο Alexander Yakunin δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι το συγκεκριμένο project βρίσκεται σε εξέλιξη με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο εντυπωσιακό από ότι ακούγεται.

Η εφαρμογή φλογοβόλου σε drone έκανε την εμφανισή της σε homemade video στο youtube, με το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση να εντωπίζεται στο ότι το συγκεκριμένο όπλο πρέπει να βρίσκεται κοντά στον στόχο, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρριψης.

Βέβαια στην περίπτωση του ρωσικού φλογοβόλου drone, δεν μιλάμε για ένα συμβατικό φλογοβόλο όπλο αλλά για ένα όπλο που θα πετά σφαίρες υψηλής θερμότητας όπως το GM-94..."




Γεγονός είναι πως στο θέμα των drones υπάρχει ένας αναβρασμός διεθνώς.

Παρατηρείται βεβαίως, όσον αφορά στα mini drones μια "εμμονή" στον ρόλο τους ως παρατηρητή, αναγνωριστή, φωτογράφο, βιντεοσκόπο, δηλαδή έναν δευτερεύοντα ρόλο.

Όταν όμως γίνεται καμιά επιδερμική έστω αναφορά στην πιθανότητα να αναπτυχθούν mini drones από "μη συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις", τότε αρχίζει να φουντώνει μια "ανησυχία"...

Τότε ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούν πως τα mini drones μπορούν να έχουν εξαιρετικά "πρωτεύοντα ρόλο" στις πολεμικές συγκρούσεις.

Και από ασύμμετρος ο ρόλος τους να μετατραπεί μέσα στα χρόνια που ζούμε σε απολύτως συμμετρικό.

Με άλλα λόγια, έχουμε ήδη μπει στην εποχή του Πολέμου των Μηχανών.

Ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα είναι η σχετική μάχη που δόθηκε στην Συρία για την ανακατάληψη ενός υψώματος από τους τζιχαντιστές και που κατ' εξοχήν δόθηκε από ρωσικά αυτοκινούμενα ρομποτ/πυροβόλα...

Μια ακόμη ανησυχητική πτυχή του θέματος θα δείτε εδώ:


Όπου γίνεται σαφής νύξη των πιθανοτήτων να χρησιμοποιηθούν drones από τρομοκράτες τόσο με εκρηκτική γόμωση, όσο και με βιοχημική (βακτήρια και γενικά παθογόνοι μικροοργανισμοί) για δηλητηρίαση/μόλυνση στόχων (πχ από κτίρια μέχρι δίκτυα ύδρευσης)....

Όσον αφορά την "τρομοκρατική τους προοπτική", αξίζει να δούμε και την αναφορά που έκανε σ' αυτή την πιθανότητα το BBC αρχές του Ιανουαρίου '16:

...............................

Τρομοκρατική απειλή από drones

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις ως «φθηνές, απλές, οικονομικές και αποτελεσματικές αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές» αναφέρεται σε ανάλυση του Remote Control Project, think tank με έδρα το Λονδίνο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

 Οι συντελεστές της ανάλυσης εκτιμούν πως οι κατασκευαστές θα έπρεπε να προγραμματίζουν drones με συντεταγμένες GPS ζωνών όπου δεν επιτρέπονται πτήσεις, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί όσον αφορά στη χρήση συσκευών παρεμβολών σε ραδιοσυχνότητας και να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες όσον αφορά τη χρήση drones.

Επί της παρούσης, στη Βρετανία, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιεί drones βάρους κάτων των 20 κιλών για μη εμπορικούς σκοπούς- κάτι που προκαλεί ανησυχία, καθώς διάφορες «ομάδες απειλής» έχουν ήδη επιδείξει δυνατότητες χρήσης πολιτικών drones για επιθέσεις και συλλογή πληροφοριών.

Η καλύτερη χρήση εναντίον τους, υπογραμμίζεται, είναι η ανάπτυξη μιας σειράς από αντίμετρα, που περιλαμβάνει πλαίσιο κανόνων, παθητικά αντίμετρα και ενεργά αντίμετρα- όπως περιορισμός των δυνατοτήτων μεταφοράς φορτίου, δημιουργία συστήματος συναγερμού για το πότε τα drones εισέρχονται σε απαγορευμένες ζώνες και ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων εξουδετέρωσης drones.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε σειρά περιστατικών, όπως πτήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος στη Γαλλία (περιλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και της αμερικανικής πρεσβείας), την καταγραφή 20 υπόπτων περιστατικών μεταξύ του Ιανουαρίου 2013 και του Αυγούστου 2015 στο Λονδίνο και βίντεο του Ισλαμικού Κράτους όπου φαίνονται να χρησιμοποιούνται drones για σκοπούς αναγνώρισης στο Ιράκ.

.................................................

Και όσο για τα εντός της Ελλάδας τεκταινόμενα, αρκεί να αναφέρουμε την γεμάτη ανησυχία των Αρχών Ασφαλείας σχετική δημοσιότητα:

"EΛΑΣ:Τα drones η μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια"


Αναζητώντας τρόπους κατάρριψης των drones...


Όσο δε για τις anti-drones μεθόδους που αναπτύσσονται από τις αστυνομικές αρχές διαφόρων χωρών κυμαίνονται από:

"Ηλεκτρονικό Φράγμα συχνοτήτων" σαν αυτό που περιγράφεται στο παραπάνω Link ως μέθοδο για την οποία ενδιαφέρεται η Ελληνική Αστυνομία

ειδικά τυφέκια anti-drone μικροκυμάτων που είναι μια από τις μεθόδους τις οποίες ερευνά η αστυνομία των ΗΠΑ

(https://www.youtube.com/watch?v=k6k9Y3glkRk)

"καταδιωκτικά" anti-drones DRONES σαν αυτά που χρησιμοποιεί η Αστυνομία του Τόκιο

"Αμυντικό" Drone της αστυνομίας του Τόκιο

- Και φτάνει μέχρι την εκπαίδευση "anti-drones αετών" πάνω στην οποία πειραματίζεται η Ολλανδική Αστυνομία

(https://www.youtube.com/watch?v=DomPI_vSVwA)

Για την ώρα, ας μείνουμε στην αστεία πλευρά του πράγματος...

Άλλωστε, όπως είχε πει κι εκείνος ο μάγκας ο Ιαβέρης, το όπλο και το αυτοκίνητο δεν είναι επικίνδυνα...μέχρι να μπει το βλήμα μέσα...

Ε, ακόμη το βλήμα δεν μπήκε μέσα...

...γιατί δεν θα ήθελα ούτε να το φανταστώ πως είναι ο ένας ηλίθιος να εξαπολύει ένα drone με εκρηκτικά ή βιοχημικό φορτίο πάνω από το Σύνταγμα και ο άλλος ηλίθιος να το καταρρίπτει πάνω από χιλιάδες κόσμο...


http://aegeanhawk.blogspot.gr/