23.2.16

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη


Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου. Μαζί του διώκονται για απιστία οι υπάλληλοι της τράπεζας ALPHA BANK που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια.


Η υπόθεση αφορά προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις (εγγυήσεις). 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα της εισαγγελίας προέκυψε ότι τα εταιρικά δάνεια του κ. Ψυχάρη είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται. 

Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, επισφάλεια παρουσίαζαν μόνο προσωπικά δάνεια που είχε
λάβει ο εκδότης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Τι δήλωνε ο εκδότης για τα πόθεν έσχες

Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έστειλε μέσω του νομικού συμβούλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής απάντηση για τα δέκα χρόνια που εμφανίζεται να μην έχει καταθέσει Πόθεν Έσχες. 

Ο κ. Ψυχάρης φαίνεται να διευκρίνισε πως κατέθεσε Πόθεν Έσχες τα τελευταία έξι χρόνια για τα οποία μάλιστα έχει και τα αντίγραφα και πως για τη μαύρη τρύπα της δεκαετίας δεν υπάρχουν αποδεικτικά.

Η Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ήλεγχε τότε τα Πόθεν Έσχες βρήκε μόνο το Πόθεν Έσχες μιας χρονιάς (2002) σ’αυτή τη χαμένη δεκαετία. Αλλά για τα υπόλοιπα εννιά παραμένει άλυτος ο γρίφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία ζήτησε στοιχεία για την περίοδο αυτή, αφού τότε φαίνεται να δόθηκαν κάποια δάνεια για να διαπιστώσει αν αυτά είχαν καταχωρηθεί στα Πόθεν Έσχες. Όμως τη συγκεκριμένη αυτή δεκαετία η μη καταβολή πόθεν έσχες ή η «αδιαφορία» του νόμου ήταν πλημμέλημα.

Έρευνα εισαγγελέων σε 11 ομίλους ΜΜΕ

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την παροχή εξηγήσεων στον κ.Μπρη από τον κ. Ψυχάρη, ο οποίος παρουσίαζε και τον υψηλότερο δανεισμό μεταξύ των 11 μιντιακών ομίλων που ελέγχονται. 

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι η έρευνα του Γαληνού Μπρη αφορά 11 μιντιακούς ομίλους που δανειοδοτήθηκαν από τραπεζικά ιδρύματα με συνολικά ποσά που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια
ευρώ.

zougla.gr