18.2.16

"Πυρ ομαδόν" από Ρωσία και... Ιράν κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις εμπλοκές στο Αιγαίο!


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μεγάλη έκταση δίνουν τα ρωσικά και τα ιρανικά (για πρώτη φορά, τα συγκεκριμένα...) κρατικά ΜΜΕ με δημοσίευματα στο Sputnik και στο κρατικό ιρανικό Presstv στην προχθεσινή μαζική παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και τις εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ.
Μάλιστα το Sputnik αναπαράγοντας το ρεπορτάζ του pronews.gr σημειώνει ότι "η τουρκική Αεροπορία παραβιάζει τον ελληνικό ενάεριο χώρο σε καθημερινή βάση"!
Xαρακτηριστικά οι Ρώσοι αναφέρουν το γεγονός ότι η ΤΗΚ (τουρκική Αεροπορία) παραβίασε το 2014 τον ελληνικό εναέριο χώρο 2.224 φορές.

Οι Ιρανοί αναφέρονται στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο με τίτλο στο εν λόγω άρθρο: "Turkish fighter jets violate Greek airspace"!
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι "Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδος πάνω από τα νησιά του Αιγαίου πολλές φορές. Εξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας διενέργησαν πάνω από 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή των νησιών του ανατολικού και του κεντρικού Αιγαίου.
Δύο από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και αμέσως ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία μετέβησαν αμέσως στην περιοχή για να τα αναχαιτίσουν."
Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι Ιρανός αναγνώστης στο presstv στο σχόλιο του αναφέρει πως
"Κάποτε οι Έλληνες δεν θα τα ανεχόντουσαν αυτά" προφανώς γνωρίζοντας την ιστορία μας...
Πάντως, η τοποθέτηση του ιρανικού κρατικού Μέσου, είναι άκρως εντυπωσιακή. Και σχετίζεται πιθανότατα με αυτό που αποκάλυψε στο άρθρο του στο pronews.gr χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Eνέργειας Π.Σκουρλέτης: Οτι η Ελλάδα προορίζεται από το Ιράν να αποτελέσει την πύλη εισόδου του στην Ευρώπη...
Για πρώτη φορά όμως το θέμα καλύπτεται και από λιβανέζικα ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα από το Almasdarnews.
Κάτι που αποτελεί έκπληξη καθώς τα λιβανέζικα ΜΜΕ πρώτη φορά ασχολούνται με αυτό το θέμα, σε μία χώρα όπου η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει πολλές "άκρες"...
Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων κάνει σαφή αναφορά στην παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου που έγινε πριν τρεις ημέρες από έξι τουρκικά μαχητικά στην περιοχή της Λήμνου και της Λέσβου.
Αναφέρεται επίσης και στις δυο εμπλοκές κατά την αναχάιτιση των τουρκικών μαχητικών από τα ελληνικά μαχητικά και τονίζουν και αυτοί το εντυπωσιακό νούμερο παραβιάσεων από την ΤΗΚ που το 2014 έφτασε όπως προείπαμε τις 2.224.
Σημειώνεται ότι η σιιτική Xεζμπολάχ εκπαιδεύει Ορθόδοξους Χριστιανούς του Λιβάνου και πολεμούν μαζί της κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.
Είναι μια ακόμα ένδειξη των κοινών αγώνων των σιιτών μουσουλμάνων με τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, που στην πλειοψηφία τους είναι ελληνορθόδοξοι.
Το μίσος των εξτρεμιστών ισλαμιστών σουνιτών για τους σιίτες είναι αβυσσαλέο, ενώ η γεωπολιτική συμμαχία σιιτών και Ορθοδόξων Χριτιανών έχει σφυρηλατηθεί από τις στενές σχέσεις Ρωσίας-Ιράν.
Ακόμα είναι "νωπές" οι δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg,ο οποίος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο είπε προ δύο μηνών:
"Άλλο οι τουρκικές στην Ελλάδα και άλλο οι ρωσικές στην Τουρκία" δημιουργώντας απορίες για τον τρόπο που "βλέπουν" το Διεθνές Δίκαιο οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Δυτικοί. Τότε μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της αλλά όταν αναγκάστηκε από σωρεία δημοσιογρφικών ερωτήσεων να αναφερθεί στις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να "κοκκινήσει" είπε ότι πρόκειται για «δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις».
Ο δημοσιογράφος από το CNN Χάλα Γκοράνι τότε σχολίασε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εφαρμόζει την γνωστή πολιτική των « δύο μέτρων και δύο σταθμών» ή κοινώς "ότι μας συμφέρει λέμε".
Η τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων ημερών έχει καταστεί πλέον καθημερινότητα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου καθώς αποθρασύνεται από την συμπεριφορά του υποτιθέμενου "συμμαχικού" ΝΑΤΟ.
Σε αυτό τον σχεδιασμό ευρύτερης αμφισβήτησης των Δωδεκανήσων και της ελληνικής επικράτειας εντάσσονται τα μπαράζ παραβάσεων αφού και προχθές πραγματοποιήθηκαν στο ΒΑ και ΝΑ Αιγαίο 13 παραβιάσεις από συνολικά 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα, αλλά και η ανακοίνωση της NAVTEX του σταθμού Αττάλειας (υπ’ αριθμόν 118/16), με την οποία χθες δεσμεύθηκε για περίπου έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Η συγκεκριμένη NAVTEX εντάσσεται στην στρατηγική της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και και ότι τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του συγκεκριμένου νησιού και της Ρόδου, με στόχο φυσικά να αποκόψει την ένωση των ΑΟΖ των δύο ελληνικών κρατών Ελλάδας και Κύπρου αλλά και να "πατήσει" πόδι η Άγκυρα στην περιβόητη "λεκάνη του Ηροδότου" όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται μια πολύ μεγάλη "αποθήκη" υδρογονανθράκων.
tilegrafima