19.2.16

Σκάνδαλο γερμανικών υποβρυχίων… τώρα ΚΑΙ στην Τουρκία!


Οι εισαγγελικές αρχές της Βρέμης στη Γερμανία ξεκίνησαν έρευνα εναντίον των υπευθύνων της γερμανικής εταιρίας Atlas Elektronik, κοινοπραξία των ThyssenKrupp και Airbus από το 2013, για πιθανές δωροδοκίες στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχουν υπογραφτεί με την Τουρκία, για τα υποβρύχια «κλάσης Rheis», Type 214… όπως ακριβώς λειτούργησαν δηλαδή και στην Ελλάδα.
Σε επιδρομή των γερμανικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της Atlas Electronic στη Βρέμη στις 16 Φεβρουαρίου, φέρονται να έχουν κατασχεθεί έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εταιρία εμπλέκεται στα προγράμματα των τουρκικών υποβρυχίων, καθώς παρέχει το σύστημα μάχης και τα σόναρ, ενεργητικό και παθητικό.

Είναι προφανές, ότι η πιθανότητα να έχουν δωροδοκηθεί αξιωματούχοι και στην Τουρκία είναι εξαιρετικά πιθανό, ενώ λόγω και της φύσεως του πολιτικού συστήματος, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί κανείς σε ποιους αξιωματούχους κατευθύνθηκαν οι «ωφέλιμες πληρωμές»…
Ωστόσο, οφείλουμε να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, ότι τη μεγάλη ευθύνη την έχουν οι ίδιες οι χώρες που υπογράφουν τα συμβόλαια και όχι οι προμηθευτές. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και όχι να αναζητούμε δικαιολογίες και άλλοθι για τις δικές μας παθογένειες, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ξένες εταιρίες καλούνται να λειτουργήσουν σε μια ξένη αγορά με βάση τους «κανόνες» που θα βρουν εκεί.
Δεν είναι δουλειά τους να αξιολογήσουν ή να κρίνουν το «σύστημα» που έχει στηθεί σε κάθε χώρα, διότι εάν αδιαφορήσουν ή ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο πλην των τρόπων που θα οδηγήσουν σε επικράτηση σε μια τοπική αγορά, ο ανταγωνιστής θα συμπεριφερθεί ορθολογικά και προσαρμοζόμενος στις συνθήκες που καθορίζουν άλλοι, θα κερδίσει το συμβόλαιο.
defence-point