20.2.16

Κύριε Σόιμπλε, δεν μας ξανανοίγετε το Νταχάου;


Του  συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Νταισελμπλουμ «δείχνει» σταθερά, με αφέλεια, αδιαφορία και ανωριμότητα «προς την κατεύθυνση της περικοπής των κύριων συντάξεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό». Αυτό που δεν «βλέπω», ούτε «ακούω» επίσημα αλλά το διαβάζω συνεχώς «ανεπίσημα» είναι ότι «η τρόικα ζητεί Εθνική σύνταξη 250 ευρώ ».
Το γράφει και σήμερα και μάλιστα ως τίτλο στα περί Ντάισελμπλουμ το http://www.koolnews.gr  χωρίς ωστόσο το ειδησεογραφικό κείμενο που ακολουθεί να επιβεβαιώνει τον τίτλο, ούτε καν να αναφέρει το ποσό των 250 ευρώ και τη θέση της τρόικας. Δικαιολογημένα – νομίζω- αναρωτιέμαι: Που το ξέρουν αυτοί που το γράφουν; Και αφού το «κρίσιμο στοιχείο» ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο κείμενο του «ρεπορτάζ», γιατί το αναφέρουν; Ποιον «εξυπηρετούν»; Ποια σκοπιμότητα; Ποιο σκοπό; Διότι αν δεν έχουν σκοπό, αν δεν έχουν στόχο, αν δεν εξυπηρετούν «κάποιον», τότε γράφουν απλώς ανοησίες για να «περνάει η ώρα» και για να …διασκεδάζουν παίζοντας διάφορα «παιχνιδάκια». Και είναι υποχρεωμένοι, κάποια στιγμή, να το παραδεχτούν.
Βεβαίως και βρέθηκε σε «μια εμφανώς άβολη θέση»  από ερώτηση για το ασφαλιστικό, του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ. Αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία θα εμπεριέχει και μειώσεις στις συντάξεις παρά την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης. Και διευκρίνισε :  «Οι προτάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό, αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα το εξυγιάνουν για να γίνει βιώσιμο. Το κεντρικό ζήτημα είναι φυσικά ποιο είναι το βάρος που θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να λύσουμε τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα. Ναι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες περικοπές ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα προς το παρόν». Και μέχρι εκεί.
Και για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου που την έχω επωνύμως διατυπώσει άλλες τρεις φορές τους τελευταίους μήνες: Ένας –ας πούμε- συνταξιούχος των ….250 ευρώ, δεν μπορεί όχι τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του προς τις Τράπεζες να εκπληρώσει  ΠΟΤΕ – ακόμη και το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ δάνειο να ξεπληρώσει με μια ΜΙΝΙΜΟΥΜ δόση των …. 100 ευρώ- αλλά ούτε τους βασικούς τους λογαριασμούς να πληρώσει: Ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, έξοδα κίνησης. Αλλά ΟΥΤΕ στο σουπερμάρκετ για τα απολύτως αναγκαία δεν μπορεί να πάει. Οπότε, ας μην του δίνουν ΟΥΤΕ τα 250 ευρώ. Τι θα «πάρει» το Κράτος από –ας πούμε- 1 εκατομμύριο τέτοιες συντάξεις;  Ή από –ας πούμε- 2 εκατομμύρια συντάξεις των 364 ευρώ; Ή από –ας πούμε- 3 εκατομμύρια συντάξεις των 430 ευρώ; Το ΑΠΟΛΥΤΟ μηδέν.

Η λύση είναι μία : Να παρακαλέσουμε τον Σόιμπλε να μας «ανοίξει» το Νταχάου.