2.2.16

Πώς η Ρωσία έσωσε την Συρία από τους ισλαμιστές - Το στρατηγικό σχέδιο "Υ" και η εντολή Β.Πούτιν


Η ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ Κ.ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ - ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Τις δραματικές στιγμές που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015 στην Μόσχα όπου είχε μεταβεί ο Στρατηγός και Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Κ.Σουλεϊμανί φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας.
Ο Β.Πούτιν είχε αποφασίσει να σώσει την Συρία με κάθε κόστος και ο κύβος ερρίφθη: Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κατέστρωσε το σχέδιο "Υ" για να σωθεί η Συρία από τα χέρια των ισλαμιστών. 
Σοκαρισμένα τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πλέον πως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι εντυπωσιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι γιατί φαίνεται πως η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στην Συρία... 
Το Βusiness Ιnsider έκανε λόγο για τρομακτική προβολή ισχύος της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής ενώ τόνισε πως "η Ρωσία είναι πολύ πιο ισχυρή και τα οπλικά της συστήματα είναι πιο εκσυγχρονισμένα απ' ότι πίστευαν στην Δύση".
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ά.Κάρτερ, παραδέχτηκε ότι "Η ρωσική Αεροπορία αποδείχτηκε πολύ επαγγελματική"...
Πώς όμως η Ρωσία έσωσε την Συρία;
Το καλοκαίρι του 2015 ο Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Στρατηγός Qasem Soleimani πέταξε στη Μόσχα μεταφέροντας ένα δυσάρεστο μήνυμα:
"Ο συριακός Στρατός κατέρρεε και το Ιράν δεν μπορούσε να το σταματήσει"!
Έτσι καταστρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο "Υ". Έπρεπε να διαμορφωθεί μία περιοχή σε σχήμα "Υ" και να δημιουργηθούν οδοί μεταφοράς και ανεφοδιασμού για να επιβιώσει ο συριακός Στρατός.
Η βάση του "Υ" ήταν η Δαμασκός, η πρωτεύουσα των 5 εκατ. ανθρώπων. Στην περιοχή αυτή οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις Nusra Front και ISIS βρίσκονταν στα προάστεια και ήταν θέμα χρόνου η διείσδυση στο κέντρο της πόλης και η πτώση της κυβέρνησης Ασαντ.
O κορμός του "Υ" φθάνει στην Χομς και μετά εκτρέπεται προς τα αριστερά στο λιμάνι-κλειδί της Λαττάκειας.  Το δεξί κομμάτι του "Υ" περνάει μέσω της Χάμα στο Χαλέπι μία πόλη με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων πριν τον πόλεμο και η οποία είναι πλέον χωρισμένη στα δύο.
Ο έλεγχος της επικράτειας που αντικατοπτρίζει αυτό το τεράστιο "Υ", μία περιοχή που ζει το 70% των κατοίκων της Συρίας ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Ήταν ευάλωτη σε πολλά σημεία κλειδιά και οι ισλαμιστές είχαν κατορθώσει να πάρουν πλεονέκτημα.
-Η επαρχία Deraa νότια της Δαμασκού είναι μια γεωργική περιοχή που κατοικούν κυρίως Σουνίτες. Οι ισλαμιστές με την συνεργασία των σουνιτών , Ιορδανίας, ΗΠΑ, Σ.Αραβίας θα μπορούσαν με κεραυνοβόλα επέλαση να καταλάβουν την πρωτεύουσα Δαμασκό και το παιχνίδι θα είχε τελειώσει για τον συριακό Στρατό...
- Ο Στρατός του Ισλάμ ο οποίος υποστηρίζεται από την Σ.Αραβία έχει ισχυρά προπύργια βόρεια της Δαμασκού. Αν ξεκινούσε επέλαση προς τη Δαμασκό η ήττα ήταν σίγουρη για τον συριακό Στρατό.
- Αν οι ισλαμιστές μπορούσαν να καταλάβουν και να κρατήσουν τις θέσεις τους σε Χομς και Qusayr στη μέση του "Υ", θα έκοβαν τις οδούς ανεφοδιασμού της Δαμασκού από το λιμάνι της Λαττάκειας.
- Αν οι ισλαμιστές οι οποίοι είχαν καταλάβει ολόκληρη την  βορειοδυτική Ιντλίμπ τον περασμένο Απρίλιο, κινούνταν δυτικά από την Ιντλίμπ και καταλάμβαναν την Λαττάκεια, θα "έκοβαν" την Δαμασκό από το μεγάλο λιμάνι και συνεπώς ο ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά, εξοπλισμό και τρόφιμα θα έληγε.
- Αν οι ισλαμιστές μετακινούνταν από το Νότιο Χαλέπι και έκοβαν τον δρόμο από τη Χάμα θα "στραγγάλιζαν" το Δυτικό Χαλέπι και συνεπώς θα καταλάμβαναν την  μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Αυτό θα ήταν και το τέλος της Συρίας...
Κατά μήκος των δρόμων του "Υ" η πιο ισχυρή οργάνωση των ισλαμιστών ήταν η Al-Qaeda της Συρίας, δηλαδή η Al-Nusra η οποία είχε συμμαχήσει με τους ισλαμιστές του "Στρατού της Κατάκτησης" και τακτικά με ακόμη μικρότερες οργανώσεις...
Η CIA είχε στείλει αντιαρματικούς πυραύλους TOW μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Πολλά από αυτά τα όπλα έφτασαν στους ισλαμιστές της Al-Nusra...
Όταν πήγε ο Στρατηγός Soleimani στην Μόσχα ο δρόμος από τη Χάμα στο Δυτικό Χαλέπι είχε χαθεί και το Χαλέπι θα έπεφτε στα χέρια των ισλαμιστών.
Η Al-Nusra είχε κάνει τεράστια πρόοδο στα νότια καταλαμβάνοντας την al-Sheikh Miskin νότια της Δαμασκού και προετοιμάζονταν για μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα. Η Ιντλίμπ είχε πέσει και η Λαττάκεια ήταν ο επόμενος στόχος τους.
Όταν ο Β.Πούτιν έστειλε την Αεροπορία μαζί με επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών και Spetsnaz πρώτα είχαν επικεντρωθεί στην προστασία του κόκκινου "Υ" που βλέπετε στον χάρτη. Κυρίως κτύπησε την Al-Nusra πρωταρχική απειλή για τον συριακό Στρατό και τον FSA ο οποίος είχε συμμαχήσει τακτικά σε πολλές περιοχές με την Al-Nusra.
Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την προστασία του "Υ".
Ταυτόχρονα, όμως ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών γιατί η Ρωσική Αεροπορία δεν χτυπούσε μόνο το ISIS.... Η απάντηση ήταν απλή:
Eκτός από το Χαλέπι και μία μικρή περιοχή κάτω από τη Χάμα, το ISIS δεν αποτελούσε κίνδυνο για το "Υ". Κύρια απειλή ήταν η Al-Nusra, FSA και οι σύμμαχοι τους...
Τι κατάφερε η Ρωσική Αεροπορία:
Άνοιξε ο δρόμος από τη Χάμα προς το Δυτικό Χαλέπι, τελείωσε η πολιορκία αυτού του τμήματος της πόλης και απωθήθηκαν οι ισλαμιστές.
- Η Λαττάκεια έχει κατά 100% απελευθερωθεί με τον έλεγχο της Rabia και το λιμάνι διασφαλίστηκε. Στη βόρεια Λαττάκεια οι Τουρκομάνοι ισλαμιστές διαλύθηκαν και πάνω από 3.000 επέστρεψαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες για να σωθούν. Επόμενος στόχος οι πόλεις Idlib και Jisr al-Shughour οι οποίες μελλοντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ισλαμιστές για επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας.
-Σε Χάμα και Χομς ενισχύθηκε ο συριακός Στρατός και διασφαλίστηκαν οι οδοί ανεφοδιασμού νότια της Δαμασκού.
- Χτυπήθηκε ανηλεώς η ισλαμιστική οργάνωση "Στρατός του Ισλάμ", η Al-Nusra και το ISIS γύρω από την Δαμασκό αναγκάζοντας τους ισλαμιστές των δύο τελευταίων οργανώσεων να αποσυρθούν από το μέρος της πρωτεύουσας που είχαν υπό τον έλεγχο τους ενώ σκοτώθηκε και ο αρχηγός του 'Στρατού του Ισλάμ", Zahran Alloush.
- Κτυπήθηκαν οι ισλαμιστές της Al-Nusra και FSA στην Deraa και ο συριακός Στρατός επανεκατέλαβε την πόλη-κλειδί al-Sheikh Miskin.

pronews